Szakterületek:

  • jogalkotás
  • munkajog

Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

A közérdekű nyugdíjas szövetkezetek tagjainak juttatott jövedelem személyi jövedelemadó kötelezettsége

2017. 08. 28.

A közérdekű nyugdíjas szövetkezet 2017. július 1-jétől egy új szövetkezeti forma a magyar jogrendszerben, amely a munkaerőpiacon még aktív időskorúak számára újbóli munkát kíván teremteni, tisztességes jövedelem mellett, adó- és járulék kedvezményekkel. A kedvező jövedelem elérhetősége érdekében a személyi jövedelemadóról szóló törvény is kiegészítésre került.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja-tv.) 1. számú melléklete a közérdekű nyugdíjas szövetkezet jogintézményének beiktatása következtében új adómentes szabályokkal egészült ki.

Ennek értelmében adómentes:

· a közérdekű nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban részesülő tagja által a személyes közreműködés ellenértékeként juttatott élelmiszer;

· a közérdekű nyugdíjas szövetkezet tevékenységének eredményeként előállított javak vagy fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható utalvány formájában együttesen legfeljebb havonta a minimálbér összegét meg nem haladó értékben megszerzett bevétel, azzal, hogy a fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható utalvány formájában juttatott bevétel nem haladhatja meg a minimálbér 25 százalékát;

· a közérdekű nyugdíjas szövetkezet által a közösségi alapból az alapszabályában rögzítettek szerint az öregségi nyugdíjban részesülő tagjának vagy családtagjának élelmiszer, fogyasztásra készétel vásárlására felhasználható utalvány formájában legfeljebb havonta a minimálbér összegét meg nem haladó értékben támogatásként vagy segélyként juttatott bevétel.

Az említett esetekben az élelmiszer juttatás vagy a szövetkezet tevékenységének eredményeként előállított javak értékének megállapításánál a szövetkezet értékesítési tevékenysége során alkalmazott árat, ennek hiányában a szokásos piaci értéket kell figyelembe venni.

Az öregségi nyugdíjas tag részére a fent nem említett esetekben pénzben juttatott jövedelem nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, amely után 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni.

Jogkövető szerkesztőség (2017-08-28)

Az adózási gyakorlatot megváltoztató szünetelési rendelkezések érintik az egyéni vállalkozókat is. A szünetelés alatt keletkező bevétel a szünetelés megkezdése előtti napon megszerzett vállalkozói bevételnek minősül. Lépjen tovább a hagyományos adózási kereteken! Kattintson most a Menedzser Praxis Adó- és Tb Különszámára, hogy mélyebb betekintést nyerjen az új adószabályokba és szerezzen speciális információkat az egyéni vállalkozók szünetelési gyakorlatáról!

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!