• FORRÓDRÓT
    • REGISZTRÁCIÓ
    • BEJELENTKEZÉS

A fizetővendéglátó tevékenység adózásának változása 2018-tól

2018. 01. 09.

Az Szja tv. korábbi szabálya szerint, ha a magánszemély több lakással vagy üdülőházzal rendelkezett, akkor csak abban az esetben választhatta a tételes átalányadózást, ha azok közül csak egyben folytatott fizető-vendéglátó tevékenységet. A 2018. január 1-jétől hatályos módosítás háromra emeli a tételes átalányadózást választó fizető-vendéglátók által e célra hasznosítható ingatlanok számát.

Így a tételes átalányadó akkor választható, ha a magánszemély tulajdonában, haszonélvezetében lévő, legfeljebb három – nem szálláshely-szolgáltatás rendeltetésű – lakásban, vagy üdülőben folytatja a fizető-vendéglátó tevékenységet.

2018. január 1-jétől a tételes átalányadót fizetők adózási rendjére vonatkozó szabályok változatlan tartalommal átkerültek a 2017. december 31. napjáig hatályos adózás rendjéről szóló törvényből az Szja tv. 8. számú mellékletébe.

Érdemes megjegyezni, hogy továbbra is fennáll az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség azon magánszemélyek esetében, akik fizető-vendéglátó tevékenységet folytatóként nem a tételes átalányadózást választják. Az egészségügyi hozzájárulás mértéke a 2018. január 1-jétől megszerzett jövedelmek tekintetében 19,5 százalékra csökken, melyet az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok alapján megállapított jövedelem után kell megfizetni.