• FORRÓDRÓT
    • telephone
    • REGISZTRÁCIÓ
    • BEJELENTKEZÉS

Szakterületek:

  • társasági adó
  • helyi adók
  • Art.
Ez a tartalom 1112 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Az elmaradt munkabér késedelmi kamatának adó- és járulékkötelezettsége

2017. 06. 21.

A munkáltató és a munkavállaló közötti jogvitában a munkavállaló jogos keresete alapján jellemzően megállapításra került az elmaradt munkabér és annak késedelmi kamata. Cikkünkből megtudhatja, hogy milyen adó- és járulékkötelezettséget kell teljesíteni az elmaradt munkabér késedelmi kamata után.

A késedelmi kamat az Szja-tv. 1. § (9) bek. b) pontja alapján nem önálló tevékenységből, ezen belül munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül, tekintettel arra, hogy késedelmi kamat esetén az adókötelezettséget azon bevételre irányadó rendelkezések szerint kell meghatározni, amelynek késedelmes teljesítésére tekintettel a kifizetése, juttatása történt.

A késedelmi kamat összegéből a kifizetéskor az Szja-tv. 46. § (1) és (3) bekezdései alapján adóelőleget kell megállapítani, melynek során adóelőleg-alapként a késedelmi kamat teljes összegét kell figyelembe venni.

A késedelmi kamatot – az elmaradt munkabérhez hasonlóan – az Szja-tv. 8. § (1) bekezdése alapján 15 százalék személyi jövedelemadó terheli.

A késedelmi kamat a Szocho-tv. 455. § (4) bek. g) pontja alapján nem alapja a szociális hozzájárulási adónak, így az a kifizetőt nem terheli.

A késedelmi kamat a Tbj. 21. § (e) pontjának figyelembevételével nem képezi sem nyugdíjjárulék, sem egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék alapját.

Fentiek szerint a késedelmi kamat után nem kell megfizetni sem a szociális hozzájárulási adót, sem a társadalombiztosítási járulékokat, viszont az Eho-tv. 3. § (1) bek. a) pontja és (5) bekezdése alapján a kifizetőt 22 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás terheli.

Figyelemmel arra, hogy a késedelmi kamat nem képezi szociális hozzájárulási adó alapját, így a késedelmi kamatot szakképzési hozzájárulás sem terheli.