• FORRÓDRÓT
    • REGISZTRÁCIÓ
    • BEJELENTKEZÉS
Ez a tartalom 104 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Bármikor választható a pénzforgalmi elszámolás

2019. 02. 12.

Korábban csak a naptári év végén, idén januártól azonban bármikor választható a pénzforgalmi elszámolás.

A korábban hatályos előírások értelmében az adóalany a pénzforgalmi elszámolást kizárólag a naptári év kezdetével választhatta, év közben csak abban az esetben, ha adóalanyisága ekkor kezdődött. Az ezzel kapcsolatos módosítás lehetővé tette az adóalanyok számára, hogy év közben térjenek át a pénzforgalmi elszámolásra: amennyiben alanyi adómentességük azért szűnik meg, mert a választhatóságára jogosító értékhatárt év közben átlépik.

A módosítás további pontosítása, hogy az adómegállapítás különleges módját alkalmazó utazásszervezők és viszonteladók kijavítási kérelem benyújtásával jogosultak az adó kiszámításának bejelentett módszerét megváltoztatni. Így az utazásszervező jogosult kijavítási kérelemmel önálló pozíciószámonkénti nyilvántartáson alapuló módszerre áttérni, a viszonteladók pedig globális nyilvántartáson alapuló módszerre, import vagy alkotótól való beszerzés esetén pedig árrés adózásra.

Kapcsolódó jogszabály:

2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról

Tudjon meg mindent a 2019-es adótörvényekről!
Olvasson az összes adóváltozásról egy helyen, több mint 100 oldalas ADÓ/TB különszámunkban - jogszabályi hivatkozásokkal és szakértői magyarázatokkal együtt.

Ha már előfizetőnk, kérjük, jelentkezzen be és keresse a különszámot a magazinok között.

Előfizetés nélkül pedig kérje a kiadvány hozzáférését ingyenes regisztrációval!