Ez a tartalom 1516 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Béren kívüli juttatásként adott utalványok ellenőrzése

2020. 03. 02.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elmúlt időszak ellenőrzései és az egyéb eljárásai során azt tapasztalta, hogy a béren felüli juttatásként adott utalványokkal visszaéltek. A NAV tájékoztatóban hívta fel az adózók figyelmét a jogellenes gyakorlatra és az önellenőrzés lehetőségére.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az ellenőrzések során azt tapasztalta, hogy az utalványokat – sok esetben az átadást követő rövid időn belül - készpénzben visszaváltották, ezzel bérükön felül jövedelemre tettek szert. Az utalványt vásárló gazdálkodó szervezet ezen összegek után sem az adókat, sem a járulékokat nem vallotta be és nem fizette meg.

 
 

A NAV közel 2.000, ezt az adóelkerülő magatartást elkövető gazdasági társaságot azonosított, akikre vonatkozóan a közeljövőben ellenőrzéseket kezdeményez. A vizsgálatok kiemelten a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezményekre és a béren felüli, adózatlan jövedelmekre irányulnak.

Az érintett adózóknak az ellenőrzések megkezdéséig lehetőségük van az adóelkerülés céljával juttatott utalványok valós közterheit bevallani, valamint a korábbi évekre benyújtott bevallásaikat is önellenőrzéssel módosítani és az ezzel keletkezett fizetési kötelezettségüknek eleget tenni.

(NAV)

 

 

Adópraxis (2020-03-02)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!