Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • TB ellátások
  • járulékok
  • TB jogviszonyok

Ez a tartalom 271 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Betéti társaság ügyvezetője megbízási jogviszonyban

2023. 07. 31.

Egy Bt. beltagja egyben ügyvezetője is a betéti társaságnak megbízási jogviszonyban, emellett személyesen is dolgozik a cégben. Ebben az esetben kötelező-e mindkét jogviszonyban megfizetni a járulékokat?

További felmerülő kérdések: Szabályos-e az a megoldás, hogy a cégben a 8 órás munkaviszonya után megfizeti a járulékokat és az ügyvezetésért nem vesz ki jövedelmet? Ezt az esetet lehet-e úgy kezelni, hogy mellékállású tagként jelentjük be az ügyvezetésre és nullás bevallás megy be a járulékokról és mellette a 8 órás munkaviszonyban is bejelentjük és így megfizeti a járulékokat? Van-e lehetőség arra, hogy mindkettőt társas vállalkozóként végezze? Ha igen, akkor hogyan kell bejelenteni a NAV felé a T1041-es nyomtatványon és hogyan kell bevallani a 08-as bevallásban?

Ha a betéti társaság beltagja a társaságban munkaviszony keretében dolgozik, amely eléri legalább heti 36 órás foglalkoztatást, és emellett az ügyvezetést társas vállalkozói jogviszonyban látja el (ahogy az Ön által leírt esetben is történik), akkor az alábbi szabály érvényesül:
Ha az ügyvezető az ügyvezetés díjazás nélkül látja el társas vállalkozói jogviszonyban, akkor nem kell az ügyvezetés kapcsán közterheket fizetni. Ez mindaddig fennáll, addig a munkaviszonyban történő foglalkoztatás legalább heti 36 órában történik. Ez egy szabályos feladatellátás.
A T1041-es nyomtatványon ezt a foglalkoztatást 1452-es kódon, „Társas vállalkozó heti 36 órás munkaviszony mellett” kell bejelenteni.

 
 

Más a helyzet akkor, hogy ha a tag tagsági jogviszony alapján működik közre a társas vállalkozásban. Természetesen ennek sincsen semmi akadálya. Ha tehát az ügyvezető egyidejűleg a társaságban személyesen is közreműködik, azaz tagsági jogviszony keretében tevékenykedik, akkor két jogviszonya áll fenn. Az egyik jogviszony a személyes közreműködésre épülő társas vállalkozói jogviszony, amely megalapozza, hogy az ún. minimális alapok után fizesse a tb közterheket. A másik jogviszony a megbízásban tagként ellátott ügyvezetés, amely a tag tagsági jogviszonyban folytatott személyes közreműködésére tekintettel már nem minősül társas vállalkozói jogviszonynak. Ügyvezetői jogviszonyára ez esetben a 2019. évi CXXII. törvény 6. § (2) bekezdésének a szabályát kell alkalmazni, azaz akkor lesz biztosított ügyvezetőként, ha tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét és a munkát Magyarországon vagy a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló közösségi rendelet hatálya alá tartozó másik tagállam, vagy Magyarország által kötött kétoldalú szociális biztonságról szóló egyezményben részes másik állam területén végzi.

Ha a tag az ügyvezetést ebben a jogviszonyban is díjazás nélkül látja el, akkor az ügyvezetői tevékenység nem hoz létre biztosítási jogviszonyt, így azt nem kell bejelenteni a T1041-es nyomtatványon.

Erre tekintettel havi bevallást is csak tagsági jogviszonyon alapuló társas vállalkozói jogviszony kapcsán kell benyújtani.

dr. Radics Zsuzsanna (2023-07-31)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!