Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 193 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Céges rendezvény költségei

2023. 10. 17.

Hogyan lehet felmérni adók (áfa, járulékok), eredménykimutatás és cash flow szempontjából a vállalat terheit és azok időbeliségét céges rendezvény, vállalati party vonatkozásában? A vizsgálati tételek a következőek: terembérlés, catering, beléptetés, grafikai költségek, dekoráció, tárgyi ajándékok, taxi.

A reprezentációt illetően irányadó az Szja törvény 3. (26) bekezdés, miszerint 3. § (26) bekezdése.
Reprezentáció: a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény keretében, továbbá az állami, egyházi ünnepek alkalmával nyújtott vendéglátás (étel, ital) és a rendezvényhez, eseményhez kapcsolódó szolgáltatás (utazás, szállás, szabadidőprogram stb.) azzal, hogy az előzőek nem minősülnek reprezentációnak, ha az utazásra vonatkozó dokumentumok és körülmények (szervezés, reklám, hirdetés, útvonal, úti cél, tartózkodási hely és idő, a tényleges szakmai, illetve hitéleti program és a szabadidőprogram aránya stb.) valós tartalma alapján a rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme akár közvetve is megállapítható.

A kérdés szerinti esetben két gazdasági esemény létezik, egyik a reprezentáció, a másik pedig az üzleti ajándék.

Reprezentációt illetően valamennyi felsorolt költség ebbe a kategóriába tartozik kivéve az ajándék borokat, amelyek üzleti ajándéknak minősülnek, és amely kifizetések egyes meghatározott juttatásként lesznek adókötelesek.
Reprezentáció, mint egyes meghatározott juttatás tekintetében a kifizetőt terhelő adó alapja a juttatás szokásos piaci értékének 1,18-szorosa, amely után 15 százalékos adót kell fizetni, az Szja törvény 70. § (4) bekezdéséhez igazodóan. A személyijövedelemadó-fizetési kötelezettségen felül a juttatónak a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (a továbbiakban: Szocho tv.) 1. § (4) bekezdés b) pontja értelmében az adó alapja után 13 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adót is kell fizetnie.

Az üzleti ajándék felső határ szerinti értékét az szja törvény nem limitálja, viszont az üzleti ajándék is ugyanúgy, mint a reprezentáció egyes meghatározott juttatásként lesz adóköteles.
A felmerülő áfa nem helyezhető levonásba, mivel az áfatörvény a személyi jellegű kifizetések eseteiben tiltja az adótartalom levonásba helyezését. Szja és Szochó tekintetében a 08-as bevallás is szükséges az érintett hónapra vonatkozóan, mivel különben nem egyezne az adófolyószámla. Költségelszámolás beleértve az adókötelezettségek teljesítését is, elszámolható az eredménykimutatás oldalán.

Leipán Tibor (2023-10-17)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!