Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • kisadók, átalányadó
  • számvitel
  • társasági adó

Ez a tartalom 215 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Céges telefonhasználat mobilszolgáltatón keresztül

2023. 09. 25.

Mi a helyes eljárás, ha céges telefon esetében a munkavállaló megállapodást köt a cég vezetőjével, hogy az eddigi mobil internet szolgáltatását szeretné korlátlanra kiterjeszteni, a különbözetet pedig megfizetné a cég részére? Kell ebben az esetben számlát kiállítani? Mi a jobb, ha a számla értékét befizetik a pénztárba, vagy a munkavállaló béréből is le lehet azt vonni?

A kérdésében vázolt helyzet adójogi megítélése során, első lépésben az Szja tv. azon rendelkezéséhez érdemes fordulni, amelynek alapján a kifizető tevékenységének ellátása érdekében biztosított telefonszolgáltatás (beleértve a benne foglalt internetet is) magáncélú használatával juttatott adóköteles jövedelem egyes meghatározott juttatásnak minősül.

Ebbe a körbe tartozik a kifizetőt terhelő kiadásokból:

  • a forgalomarányos kiadások tételes elkülönítésével és a nem forgalomarányos kiadásoknak a forgalomarányos kiadások magáncélú aránya alapján meghatározott magáncélú használat értékének,
  • vagy a kifizető választása alapján a kiadások 20 százalékának

a magánszemély által meg nem térített része.

Abban az esetben, ha a kifizető a szolgáltatás nyújtója, akkor a magáncélú használat szokásos piaci értékének, vagy az összes használat piaci értéke 20 százalékának a magánszemély által meg nem térített része számít magáncélú használatnak.

Az előzőekből következően, a társaságot a magáncélú használat kapcsán az adó alapjának (ezt a telefonszámla áfát is tartalmazó értékéből kell kiszámítani) 1,18-szorosa után 15 százalék személyi jövedelemadó, 13 százalék szociális hozzájárulási adó terheli.

Viszont, ha az érintett munkavállalók a magáncélú használatot megtérítik a társaságnak, a felsorolt adóterhek nem merülnek fel. Annak nincs adózást érintő következménye, hogy a számlát a munkavállaló a társaság házipénztárába történő befizetéssel rendezi, átutalja a kifizető bankszámlájára, vagy az összeget a neki járó munkabérből vonja le a kifizető.

Sinka Júlia (2023-09-25)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!