Ez a tartalom 1533 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Családi kedvezmény: Mi a különbség a közös érvényesítés és a megosztás között?

2020. 02. 04.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény lehetőséget biztosít a kis- és nagy-gyermekes magánszemélyeknek arra, hogy a körülmények figyelembevételével a családi kedvezményt közösen, illetve egymással megosztva érvényesítsék. De, mi a különbség a közös érvényesítés és a megosztás között?

A családi kedvezmény egy kedvezményezett eltartott után egyszer vehető igénybe. A családi kedvezményt a jogosult arra a hónapra veheti igénybe, ami számára jogosultsági hónapnak minősül. Több jogosult esetén a családi kedvezményt a jogosultak közösen is igénybe vehetik.

Tehát közös érvényesítésről akkor beszélünk, ha a családi kedvezményre ugyanazon kedvezményezett eltartott esetében többen is jogosultak (legjellemzőbb példa: édesanya és édesapa a közös háztartásban nevelt gyermekre tekintettel). Ilyen esetben a családi kedvezményt a jogosultak közösen is igénybe vehetik, akár év közben az adóelőleg megállapítás során is, döntésük szerinti arányban.

Amíg közös érvényesítés esetén több jogosultat illet meg a kedvezmény, addig megosztás esetén egy jogosult érvényesítheti a kedvezményt. Ez a jogosult az őt megillető családi kedvezményt megoszthatja a vele közös háztartásban élő, jogosultnak nem minősülő házastársával, élettársával, beleértve azt az esetet is, ha a családi kedvezményt a jogosult egyáltalán nem tudja érvényesíteni.

Megosztásra nincs lehetőség év közben az adóelőleg megállapítás során, a családi kedvezmény megosztása csak az adóévet követően, a bevallásban lehetséges.

Ha jogerős bírósági döntés, egyezség, közös nyilatkozat alapján a szülők időszakonként felváltva gondozzák gyermeküket, és ezért a családi pótlékra 50-50 százalékos arányban mindkét szülő jogosult, a gyermek mindkét szülő – valamint a szülő házastársa – vonatkozásában kedvezményezett eltartottnak minősül. A felváltva gondozott gyermek után a szülő (házastársa) a családi kedvezmény összegének felét érvényesítheti. A gyermeket felváltva gondozó szülők a családi kedvezmény közös érvényesítésére egymás között nem jogosultak.

A kedvezmény megosztása, illetve több jogosult (közös érvényesítés) esetén az igénybevétel feltétele az adóbevallásban közösen tett, egymás adóazonosító jelét is feltüntető nyilatkozat.

 

 

Adópraxis (2020-02-04)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!