Ez a tartalom 1650 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Erről a témáról 2023-12-02 írtunk FRISS INFORMÁCIÓKAT: Finisben a globális minimumadó

Csoportos társasági adóalany csoportazonosító számának feltüntetése az iratokon

2019. 10. 10.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy a csoportos társaságiadó-alanyra vonatkozó csoportazonosító számot a kimenő számlákon fel kell-e tüntetni?

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény [Art.] 114/D. § (3) bekezdése szerint a csoportos társasági adóalany tagja a csoportos társasági adóalanyt érintő adóval összefüggő adóügyben az állami adó- és vámhatóság részére átadott iraton – a saját adószáma mellett – a csoportazonosító számot is feltünteti. Az Art. 114/D. § (2) bekezdése szerint pedig a csoportképviselő a csoportazonosító számot a közös adókötelezettségek teljesítése és a közös adózói jogok gyakorlása érdekében kiállított minden iraton feltünteti.

Az Art. 114/D. § (4) bekezdése értelmében, amennyiben az Art. eltérően nem rendelkezik, a társasági adóval kapcsolatos adóügyben a csoportos társasági adóalany részére megállapított csoportazonosító számra az adószámra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

Mivel az Art. fentiekben idézett rendelkezései kifejezetten a csoportos társasági adóalanyt érintő adóra (amely jelenleg csak a társasági adónem), illetve a társasági adóval kapcsolatos adóügyre utalnak, így a csoportos társasági adóalany csoportazonosító számát csak ezen vonatkozású ügyekben kötelező az iratokon feltüntetni.

A csoportképviselőnek a hivatkozott szabályok alapján a csoportos társasági adóalany csoportazonosítóját minden olyan iraton fel kell tüntetnie, mely a társasági adónemet illetően a közös kötelezettségek elszámolásának, illetve a közös jogok gyakorlásának dokumentuma. Ebből a szempontból kizárólag a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény rendelkezéseit kell figyelembe venni.

A csoportos társasági adóalany tagját a fentiekben idézett rendelkezések szerint kizárólag az állami adó- és vámhatóság felé terheli a csoportazonosító szám feltüntetésének kötelezettsége társasági adót érintő ügyben, egyéb ügyletei vonatkozásában ilyen kötelezettsége nincs, még abban az esetben sem, ha az esetleg érinti a társasági adó elszámolását.

Az előzőekben leírtakból következik, hogy például a csoporttag által kiállított kimenő számlákon a csoportos társasági adóalany csoportazonosító számát nem kötelező feltüntetni.

A csoportos társasági adóalanyban fennálló csoporttagság az érintett ügyletek számviteli elszámolását nem befolyásolja. A számlák tartalma ugyan az adózás előtti eredményre gyakorolt esetleges hatástól függően érintheti a csoporttag egyedi adóalapját, azonban az egyedi adóalap levezetése során a csoporttagoknak úgy kell eljárniuk, mintha csoporttagságuk nem állna fenn.

[Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály – Jogi és Koordinációs Főosztály 2396937051/2019.]

 

Adópraxis (2019-10-10)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!