• FORRÓDRÓT
    • REGISZTRÁCIÓ
    • BEJELENTKEZÉS
Ez a tartalom 381 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Egyszerűbb adminisztráció a helyi adók tekintetében

2018. 01. 05.

2018. január 1-jétől az állami adóhatóság a cég székhelye szerinti önkormányzati adóhatóság részére elektronikus úton, haladéktalanul köteles megküldeni a cégről a cégbíróság útján hozzá érkező adatokat. Ezzel lényegesen egyszerűsödik a helyi adók tekintetében az adózói adminisztráció.

Mindez azt eredményezi, hogy az új cég a cégalapítás kezdeményezésével nemcsak az állami adóhatóság, hanem a székhelye szerinti önkormányzati adóhatóság felé is egyablakos rendszerben teljesítheti bejelentési kötelezettségét.

Abban az esetben, ha a cég kisadózó vállalkozásként, azaz katás adóalanyként az iparűzési adóban a rá vonatkozó egyszerűsített adóalap-megállapítási módot kívánja választani, akkor arról külön nyilatkozatot kell tennie. Az egyszerűsített adóalap-megállapításra vonatkozó döntését ugyanakkor nem szükséges a cégalapításkor meghoznia, hiszen arra, és az arról szóló nyilatkozat tételére 45 nap áll rendelkezésére.


Előfordulhat az is, hogy a bejelentkezéssel egyidejűleg nemcsak az állami adóhatóságtól érkező, hanem más adatok bejelentése is szükséges az adókötelezettség teljesítése érdekében (pl.: adóelőlegről szóló bejelentés a jogutódlással alakult vállalkozások esetén vagy például idegenforgalmi adóban a szálláshely címének bejelentése). A helyi adókról szóló törvény módosítása szerint a cég székhelye szerinti önkormányzati adóhatóságnak ezen adatok bejelentésére külön fel kell hívnia az adózót.

 

Tudjon meg mindent a 2019-es adótörvényekről!
Olvasson az összes adóváltozásról egy helyen, több mint 100 oldalas ADÓ/TB különszámunkban - jogszabályi hivatkozásokkal és szakértői magyarázatokkal együtt.

Ha már előfizetőnk, kérjük, jelentkezzen be és keresse a különszámot a magazinok között.

Előfizetés nélkül pedig kérje a kiadvány hozzáférését ingyenes regisztrációval!