Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 297 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

EGP díj megfizetése a termékdíjon felül

2023. 07. 10.

Hűtőberendezések és alkatrészek nagykereskedelmével foglalkozó cég termékeit elsősorban importból szerzi be. Mint importőr a behozott anyagok után a környezetvédelmi termékdíjat fizet (csomagolóanyagok, elektronikai berendezések termékdíja). Az elektronikai termékdíjat nem, mint végső felhasználó fizeti, ezeket a termékeket tovább számlázza, és a vevő helyett fizeti a termékdíjat. A vállalkozás, mint importőr gyártónak számít-e, tehát kell-e koncessziós megállapodást kötnie, és az EGP díjat megfizetni a termékdíjon felül?

Az UNIO hulladékgazdálkodással összefüggő irányelveivel összhangban 2023. július 1-jétől a Magyar Állam felelősségi körébe kerül a hazai hulladékgazdálkodási rendszer, a tényleges végrehajtás pedig egy pályázaton kiválasztott Koncesszor útján valósul meg.

Az EPR rendszer bevezetésével a gyártóknak vagy az első belföldi forgalmazóknak keletkezik pénzügyi felelőssége abban a tekintetben, hogy a termékek után a hulladék kezelését megoldják, ezzel együtt feladatukká válik a begyűjtött hulladék gyűjtése és esetleges ártalmatlanítása is. Ezzel kapcsolatosan pedig a felmerülő költségeket is viselniük kell. Az EPR-t érintő díjfizetési kötelezettség a termék első forgalomba helyezésére datálódik, a számlázáshoz igazodóan.
Az EU 5 termék/anyagáram esetében teszi kötelezővé az új EPR rendszer alkalmazását:

  • az egyszer használatos műanyag termékek egy részére,
  • az elektromos, elektronikai berendezésekre,
  • a csomagolásokra,
  • a járművekre
  • az elemekre, akkumulátorokra.

A magyar elképzelés további 6 anyagáramra is tervezi bevezetni az EPR rendszert (sütőolaj, gumiabroncs, irodai papír, reklámhordozó, textil, fabútor). A bevezetésre kerülő törvény értelemszerűen még messze nem kiforrott, feltehetően ezzel kapcsolatban majd egy végrehajtási rendelet is meg fog jelenni. A kérdésből következtetve a jelzett termékek tekintetében a koncessziós megállapodást kell kötnie a forgalmazónak. A csomagolóanyagok tekintetében a gyártó fizeti a jövőben a termékdíjat, viszont EPR díjat kell majd fizetnie annak a vállalkozásnak, amely a terméket ténylegesen becsomagolja, tehát a két díjfizetési kötelezettség elválik egymástól.

Leipán Tibor (2023-07-10)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!