Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 165 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

EPR külföldről behozott könyvek esetében

2023. 11. 19.

Egy alapítvány Törökországból raklapon hoz be mesekönyveket, melyeket könyvesboltoknak fog továbbadni. A kérdés, hogy amennyiben a raklap visszamegy Törökországba, akkor a raklap tekintetében keletkezik-e az alapítványnak EPR vagy környezetvédelmi termékdíj kötelezettsége? És mi a helyzet a könyvek tekintetében?

Kiindulási pont az, hogy az EPR tekintetében maga az EPR és a Környezetvédelmi termékdíj gyakorlatilag elválik egymástól. Ennek lényege, hogy a Környezetvédelmi termékdíj a csomagolóanyagot adóztatja, addig az EPR pedig a csomagolást.

Tehát első lépésként azt kell tisztázni, hogy a kérdés szerinti termékek eseteiben léteznek –e csomagolások vagy nem. Ha léteznek, akkor felmerül az EPR díjfizetési kötelezettség, ha pedig nincs csomagolás, akkor EPR sem létezik.

Megjegyzendő, hogy pl. a raklap is csomagolásnak minősül. Amennyiben a csomagolóanyag belekerült az újrahasználható csomagolószerek nyilvántartásába, akkor csak egy alkalommal merül fel az EPR díjfizetési kötelezettség, a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer részletes szabályairól szóló 80/2023. Kormányrendelet 22/C. § alapján.

Az egyszeri felhasználás során a csomagolásra tekintettel meg kell fizetni az EPR díjat. Ugyanez vonatkozik az újbóli felhasználás eseteire is, melynek a lényege, hogy minden egyes esetben felmerül a díjfizetési kötelezettség, azaz valamennyi újbóli használat és forgalomba hozatal eseteiben a raklap, mint csomagolóanyag külön-külön egyszeri felhasználásnak minősül, amely díjfizetési kötelezettséget von maga után.

Jogszabályi oldalról viszont irányadó a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer részletes szabályairól szól 80/2023. Kormányrendelet 22/C. §, melynek alapján a csomagolószerek eseteiben nem kell EPR díjat fizetni (az első felhasználás kivételével), amennyiben az érintett cég esetünkben a raklapot újbóli felhasználóként nyilvántartásba helyezését kéri az országos hulladékgazdálkodási hatóságnál. Amennyiben a bejelentés és a nyilvántartásba vétel megtörtének, akkor attól kezdve újrahasználható csomagolószerként a gazdálkodó mentesül az EPR díjfizetési kötelezettség alól.

Könyvek eseteiben elsődlegesen azt kell tisztázni, hogy létezik-e a behozatal során csomagolás vagy nem. Feltételezhetően igen, pl. kartondobozok, mint csomagolás EPR díjfizetési kötelezettséget jelent. A könyvek nem kezelhetőek szórólapként, ebből következően környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettség nem merül fel.

Leipán Tibor (2023-11-19)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!