• FORRÓDRÓT
    • telephone
    • REGISZTRÁCIÓ
    • BEJELENTKEZÉS

Szakterületek:

  • társasági adó
  • helyi adók
  • Art.
Ez a tartalom 846 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Ha a kizárólag adómentes tevékenységet végző adózó adóköteles tevékenységet is végez

2018. 03. 14.

Előfordulhat, hogy egy kizárólag közérdekű vagy egyéb speciális jellegére tekintettel adómentes tevékenységet folytató adóalany adóköteles tevékenységet is kíván folytatni. Cikkünk arra ad választ, hogy az adóalany hogyan alkalmazhatja e tevékenység tekintetében az alanyi adómentességet, illetve ennek hiányában hogyan teljesítse bejelentési és bevallási kötelezettségét.

A kizárólag közérdekű vagy egyéb speciális jellegére tekintettel adómentes tevékenységet folytató adóalanyoknál előfordulhat egy-egy olyan ügylet, amelyre a bejelentett adómentesség nem terjed ki.

Amennyiben az adózó az adóhatósághoz történő bejelentkezésekor úgy nyilatkozott, hogy kizárólag közérdekű vagy egyéb speciális jellegére tekintettel adómentes tevékenységet végez, akkor az adómentesség kizárólag ezen tevékenységek végzése esetén alkalmazható.
Ha ilyen adózónál olyan ügylet merül fel, amely nem minősül közérdekű vagy egyéb speciális jellegére tekintettel adómentes tevékenységnek, akkor az ilyen adókötelesnek minősülő ügylet után az általános szabályok szerint kell adózni.
Ilyen esetben az adóhatóság felé nem szükséges semmilyen bejelentést tenni. Ennek megfelelően az adószám áfa kódja továbbra 1-es marad.

A kizárólag közérdekű vagy egyéb speciális jellegére tekintettel adómentes tevékenységet végző különös jogállású adóalany főszabály szerint mentesül a bevallástételi kötelezettség alól. Ha az ilyen adózónál adóköteles ügylet merül fel, akkor arra vonatkozóan bevallási kötelezettséget kell teljesíteni. A bevallási kötelezettségnek havi gyakorisággal kell eleget tenni, tehát csak arra a hónapra vonatkozóan kell az adóbevallást benyújtani, amely hónapban az adófizetési kötelezettség keletkezett.

Fontos, hogy azok az adózók, akiknek az adószámában 1-es áfa kód szerepel, és – akár a tevékenység közérdekű vagy egyéb speciális jellege okán, akár alanyi adómentesség okán – mentes státusz mellett keletkezett adókötelezettség miatt nyújtják be a ’65-ös áfa bevallást, azoknak ezt a tényt jelölni kell a bevallási főlap (E) blokkjában a „Mentes státusz mellett adókötelezettsége keletkezett” elnevezésű rovatban „X” jellel.

Amennyiben az adózó szeretné az ilyen adókötelesnek minősülő ügyletet adómentes ügyletként, az alanyi adómentesség szabályai szerint teljesíteni, akkor alanyi adómentességet kell választania. Amennyiben a tevékenységét nem év közben kezdő adóalanyról van szó, akkor az alanyi adómentesség legkorábban a következő adóévre lesz választható. A következő adóévre vonatkozó választás bejelentését legkésőbb a tárgyév december 31. napjáig kell megtenni.

Amennyiben az adózó az adóhatósághoz történő bejelentkezésekor úgy nyilatkozott, hogy alanyi adómentességet választ, akkor a kizárólag közérdekű vagy egyéb speciális jellegére tekintettel adómentes tevékenysége e jellegre tekintettel lesz adómentes, az egyéb adókötelesnek minősülő ügylete pedig az alanyi adómentesség szabályai szerint lesz adómentes.

Erre figyelemmel érdemes végiggondolni a kizárólag közérdekű vagy egyéb speciális jellegére tekintettel adómentes tevékenységet végző különös jogállású adóalany esetében, hogy várható-e a jövőben olyan ügylet, amely nem tartozik a kizárólag közérdekű vagy egyéb speciális jellegére tekintettel adómentes tevékenység körébe, és, ha igen, akkor célszerű december 31-ig bejelentést tenni az adóhatóságnál az alanyi adómentesség választásáról, feltéve, hogy az ilyen ügyletet is adómentes ügyletként szeretné teljesíteni az adózó.