Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 278 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Egyéni vállalkozó adózása hallgatói jogviszonya megszűnését követően

2023. 07. 24.

Mi történik, ha egy vállalkozó felsőoktatásban tanul, de az év közepén megszűnik a hallgatói jogviszonya, ugyanakkor továbbra is egyéni vállalkozó szeretne maradni. Ha munkaviszonyt létesít, akkor 36 órát meghaladó munkaviszony mellett folytatja, ha nem akkor főállású egyéni vállalkozó lesz. Milyen adminisztratív kötelezettségeknek kell eleget tennie és mikortól?

A hallgatói jogviszony megszűnése az irányadó, attól függetlenül, hogy a diákigazolvány még érvényes lehet. egyéni vállalkozóról van szó, aki a Webes ügysegéden keresztül tudja módosítani a főtevékenységi körét.

Ha egyéni vállalkozást indítana, akkor a következőket kell tennie

Első lépésként egy ügyfélkaput kell készítenie, ami néhány percet vesz igénybe.

Ezt követően az ügyfélkapu megnyitásával, a Webes Ügysegéden keresztül tudja bejelenteni a az egyéni vállalkozást.

Az ügysegéden belül ki kell választani az egyéni vállalkozást, melynek során meg kell adni:

  • A vállalkozás székhelye: A székhely lehet a lakcím, de más megadott cím is lehet. Ide érkeznek majd a hivatalos levelek és értesítések. Ha nem a lakcím a székhely, akkor létezik egy nyomtatvány, amivel a tulajdonos hozzájárul, hogy a vállalkozás az ingatlanjába legyen bejelentve.
  • A vállalkozás tevékenységi köre: Az egyéni vállalkozás lehetséges tevékenységi köreit a következő weboldalon keresztül lehet elérni:

Lehet több tevékenységi kört is választani, de figyelmi kell arra is, hogy léteznek engedélyköteles tevékenységek is, amelyeket a következő weboldalon lehet ellenőrizni:

Áfa kiválasztása

Egyéni vállalkozás beindításával lehet választani alanyi adómentességet. Ez kezdő vállalkozásként ez kifejezetten előnyös lehet, mivel 12 millió forint éves árbevételig nem merül fel áfa fizetési és bevallási kötelezettség.
Ehhez a listából az „alanyi adómentességet választok” lehetőséget kell választanunk.

Adózás

Esetünkben feltehetően átalányadózás. Megjegyzendő még, hogy az egyéni vállalkozás óriási előnye az, hogy a tevékenység bármikor szüneteltethető maximum két évig, de legkevesebb egy hónapig, ha esetlegesen a vállalkozás bármely okból átmenetileg nem lenne életképes.

Leipán Tibor (2023-07-24)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!