Ez a tartalom 1513 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Hogyan csökkenthető a lakás bérbeadásból származó bevétel, ha a magánszemély közben másik lakást bérel?

2020. 02. 24.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény lehetőséget ad arra, hogy a magánszemély az ingatlan bérbeadásból származó bevételét csökkentse az általa más településen bérbevett lakás bérleti díjával. Cikkünkből megtudhatja, hogy mire kell figyelni a kedvezmény jogszerű érvényesítése érdekében.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény 17. § (5) bekezdése lehetőséget biztosít arra, hogy a lakás bérbeadás esetén a bérbeadó magánszemély levonja a bérbeadásból származó bevételéből a más településen általa bérbevett lakás ugyanazon évben igazoltan megfizetett bérleti díját.

A bérbeadásból származó bevétel csökkentésének feltételei:
–    a bérbe adott és a bérelt lakás nem azonos településen van,
–    a bevétel csak az azonos évben megfizetett bérleti díjjal csökkenthető,
–    a bérbeadás időtartama meghaladja a 90 napot,
–    a lakásbérlés időtartama meghaladja a 90 napot,
–    a magánszemély más tevékenységből származó bevételével szemben nem számol el költséget a bérelt lakásra,
–    az igazoltan megfizetett bérleti díjat számára még részben sem térítik meg.

Ha a magánszemély az ingatlant kifizetőnek (jellemzően nem magánszemélynek, hanem gazdasági társaságnak) adja bérbe, akkor már év közben élhet ezzel a bevétel csökkentési lehetőséggel. Ilyenkor a magánszemélynek nyilatkozni kell a kifizető felé arról, hogy a bérbeadásból származó jövedelmének megállapításánál figyelembe kívánja venni az általa más településen 90 napot meghaladóan bérelt lakás díját.

A magánszemély nyilatkozata alapján a kifizetőnek nincs adóelőleg megállapítási kötelezettsége, még akkor sem, ha a lakás bérbeadásából az említett szabály alkalmazását követően mégis származik adóköteles jövedelme a bérbeadónak (vagyis a bérbeadás bevétele meghaladja a más településen bérelt lakás bérleti díját). Ilyenkor a jövedelem után az adóelőleget a bérbeadó magánszemélynek kell megállapítania, és a juttatás negyedévét követő hónap 12. napjáig megfizetnie és az éves személyijövedelemadó-bevallásban bevallania.

Érdemes megemlíteni, hogy a bérbevett lakásnak nem kell belföldön lennie, így nem kizárt az sem, hogy valaki a külföldön megfizetett bérleti díjjal csökkentse így a bérbeadásból származó bevételét.

(Adópraxis Szerkesztőség)

 

Adópraxis (2020-02-24)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!