Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • TB ellátások
  • járulékok
  • TB jogviszonyok

Ez a tartalom 1337 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Jár-e táppénz a külföldi nyaralást követően elrendelt hatósági házi karantén alatt?

2020. 08. 18.

Vannak, akik az idei nyaralásukat is külföldön töltik. Ha olyan országba mennek el nyaralni, amelyik fertőzöttség kapcsán sárga vagy piros besorolás alá esik, akkor hazatérve hatósági házi karanténba kell vonulniuk. Tisztázatlan volt, hogy az így karanténba vonult személyek keresőképtelennek minősülnek-e, és kaphatnak-e táppénzt. Ezt a kérdést azonban tisztázta a 2020. augusztus 13-án hatályba lépett szabály, amelyről az alábbiakban adunk részletes tájékoztatást.

9 olyan kód van, amelybe a keresőképtelenség besorolható. Így a keresőképtelenséget megállapító orvos az alábbiak szerint kódolhatja a keresőképtelenséget:
-    1-es kód: üzemi baleset
-    2-es kód: foglalkozási megbetegedés
-    3-as kód: közúti baleset
-    4-es kód: egyéb baleset
-    5-ös kód: beteg gyermek ápolása
-    6-os kód: terhesség-szülés miatti keresőképtelenség
-    7-es kód: közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltás, hatósági elkülönítés
-    8-as kód: egyéb keresőképtelenség
-    9-es kód: veszélyeztetett terhesség miatti keresőképtelenség

A veszélyhelyzet alatt, a karantén kapcsán az EMMI tájékoztatást adott ki, mely szerint, aki COVID-19 vírussal kapcsolatban vagy otthonában, vagy egészségügyi intézményben járványügyi megfigyelés alá kerül, keresőképtelen állományba vehető közegészségügyi okból, azaz a fenti 7-es kóddal. Azaz a COVID-19 kapcsán elrendelt hatósági karantén esetén a 7-es kód alapján állhat fenn a keresőképtelenség.
Akinek a keresőképtelensége a fenti 7-es kód alá esik, és ennek következtében munkahelyén megjelenni nem tud, az a személy a fenti keresőképtelenséget megalapozó hatósági elkülönítést, eltiltást, illetőleg a zárlatot, az azt elrendelő határozattal tudja bizonyítani.

Útmutató könyvelőknek

Milyen ellátás jár a „7”-es kódos keresőképtelenség esetén?

A „7”-es kódos keresőképtelenség esetén a munkaviszonyban vagy munkaviszony jellegű jogviszonyban – például közalkalmazotti jogviszony – dolgozó személynek betegszabadság nem jár, így a keresőképtelenség első napjától táppénzre jogosult. A táppénz mértéke az általános szabályok szerint alakul, azaz 50%-os vagy 60%-os mértékű.


Megjegyzés: „7”-es kódos keresőképtelenség estén a foglalkoztatót a táppénz kapcsán táppénz-hozzájárulás megfizetése nem terheli.

A külföldi utazások, különösen a nyaralások kapcsán 2020 júliusában kihirdetésre került a 341/2020. (VII. 12.) Korm. rendelet, amely COVID-19 fertőzöttség alapján az országokat, államokat az alábbi három kategóriába sorolta be:
-    az aktuális fertőzöttség mértéke alacsony, zöld jelzés,
-    az aktuális fertőzöttség mértéke kevésbé súlyos, sárga jelzés,
-    az aktuális fertőzöttség mértéke súlyos, piros jelzés.

A fenti rendelet rögzíti, hogy sárga vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről vagy közigazgatási területről történő belépés során a belépő személy – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel – egészségügyi vizsgálaton esik át, amelynek tűrésére köteles. Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat
-    a fertőzés gyanúját állapítja meg, a járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karanténban vagy
-    ha az nem jelent járványügyi kockázatot, akkor hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.


A fenti hatósági házi karantén kapcsán tisztázni kellett, hogy a külföldi utazás kapcsán karanténba helyezett személy keresőképtelennek minősül-e vagy sem, és biztosítottként kaphat-e táppénzt vagy sem?

 
Erről a kérdésről rendelkezett 2020. augusztus 13-án hatályba lépett 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet, amely rögzítette a következőket: „Az  a  biztosított, aki részére magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott, nem hivatalos célú kevésbé súlyos vagy súlyos fertőzöttségi mértékű országból Magyarország területére történő beutazáskor hatósági házi karantént rendeltek el, nem minősül keresőképtelennek.”


Azaz, aki sárga vagy piros besorolásba tartozó országból, államból jön Magyarország területére, és ennek következtében hatósági házi karanténban kell lennie, nem lesz ezen karantén kapcsán keresőképtelen, így biztosítottként táppénzre sem jogosult.
Végezetül még pár szót kell szólni a fenti házi karanténról.  Lehet, hogy a hatósági házi karantén nem tart minimum 2 hétig, mint más egyéb karantén. A külföldről hazatérő hatósági házi karanténban lévő személynek lehetősége van arra, hogy 48 óra különbséggel, két alkalommal, fizetés ellenében molekuláris biológiai vizsgálaton – SARS-CoV-2 teszt – vegyen részt.
Ha a két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – igazolja, hogy a hatósági házi karanténban elhelyezett személy szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem kimutatható, úgy a hatósági házi karantén alól felmentést kap.

 

dr. Radics Zsuzsanna (2020-08-18)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!