Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • általános forgalmi adó
  • nemzetközi áfa
  • adóigazgatási eljárás

Készpénzes számla javítása

2024. 01. 29.

Készpénzes számlákat kiállító, alanyi mentes egyéni vállalkozó meghaladta a 12 millió forintos határt. Új számlát kell kiállítania, amiben már van 27% áfatartalom. Hogyan alakulnak a számlák kiállításának szabályai?

A kérdésben leírtak alapján kézi számla kiállítására került sor. A válasz megadásánál abból indultunk ki, hogy a vevő által fizetendő összege utólag nem módosul (pl. az eredeti kp-s számla 100 000 Ft-ról szólt, s ezt kell utólag megosztani áfa-alapra és áfára). Ezen túl azt is feltételezzük, hogy az egyéni vállalkozó az utólagos korrekciót kézi számlával kívánja elvégezni.

A vázolt helyzetre vonatkozó tételes szabályozást az Áfa tv. nem tartalmaz. A kialakult gyakorlat szerint kézi számla minden adata javítható, kivéve az(oka)t, amely(ek) az adóalapot, illetve áfát érintik. Emiatt az áfa utólagos felszámítása a korábban kiállított számla javításával nem végezhető el.

Véleményünk szerint a vázolt esetben két megoldás kínálkozik.

Érvénytelenítő számla

Egyik megoldás érvénytelenítő kézi normál (nem készpénzfizetési) számla kiállítása, majd új kézi normál számla kiállítása, amelyen az áfát felszámítják. Az érvénytelenítő számlán hivatkozni kell az eredeti számla sorszámára, az érvénytelenítő számla kelte a kiállítás napja. Az érvénytelenítő számlában az eredeti számla adatait kell feltüntetni (kivéve a kelet), a mennyiséget és az ellenértéket negatív előjellel.

Az új számlán az eredeti adatokat kell feltüntetni a következő eltérésekkel:

  • a kelet a tényleges kiállítás napja,
  • a számlán külön feltüntetésre kerül az áfaalap, az adómérték, a felszámított áfa, bruttó végösszeg.

Az új számlán javasolt hivatkozni az eredeti és az azt érvénytelenítő kézi számla sorszámára is. Az új számlán célszerű feltüntetni a "A számla végösszege pénzügyileg nem rendezendő!" hivatkozást. Az érvénytelenítő számlát és az új számlát egyaránt el kell juttatni a számla címzettjéhez. Ezen túl a két félnek célszerű közös nyilatkozatot készíteni, amelyben egybehangzóan leírják, hogy milyen okból kifolyólag került sor az érvénytelenítő és új számla kiállítására, valamint rögzítik a pénzmozgás körülményeit (időpont, összeg, fizetési mód, átadó és átvevő személy megnevezése).

Egy lépcsős korrekció

Másik megoldás az ún. egy lépcsős korrekció, amely módosító számla kiállítását jelenti, amelyet el kell juttatni a címzett részére.

A módosító számla nem lehet egyszerűsített adattartalmú (készpénzfizetési) számla, mivel a felek között fizetés már nem valósul meg. A módosító számlában hivatkozni kell az eredeti számla sorszámára. A módosító számla kelte a kiállítás napja, a módosító számlában az eredeti számlában szereplő teljesítési időpontot kell feltüntetni, fizetési határidő feltüntetése nem kötelező (nem jogsértő, ha a fizetési határidő megegyezik a számla keltével). A módosító számlában meg kell nevezni a gazdasági eseményt (célszerű az eredeti számlában feltüntetett megnevezést alkalmazni). A módosító számla első sor az eredeti számlatételt tartalmazza azzal, hogy a mennyiség és az összegadat (amelyet az adóalap rovatban kell feltüntetni) negatív előjelű. A módosító számla második sorában fel kell tüntetni az áfaalapot és az azután felszámított áfát.

A két sor összevonása következtében a negatív előjelű áfaalap és a pozítiv előjelű áfaösszeg adódik, amelyek összeadása nulla eredményt ad ki.

Bonácz Zsolt (2024-01-29)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!