• FORRÓDRÓT
    • REGISZTRÁCIÓ
    • BEJELENTKEZÉS
Ez a tartalom 396 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Kötelező-e az osztalék kivétele a kivára történő áttérést megelőzően?

2017. 12. 21.

A kérdésre az adóhatóság adott hivatalos tájékoztatást a közelmúltban.

A tájékoztatás szerint nincs arra vonatkozó előírás, hogy a kisvállalati adóra történő áttérés esetén a társasági adóalanyiság időszakában képződött adózott eredményt (eredménytartalékot) osztalékként ki kellene fizetni.

A számviteli szabályok alapján 2016. üzleti évtől adott gazdálkodónál osztalékként az előző évi adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalék fizethető ki (Szt. 39. § (3) bekezdése).

Megjegyezhető, hogy a korábban hatályos számviteli szabályozás éppen fordítva írta ezt elő, a tárgyévi adózott eredményt, illetve a szabad eredménytartalékkal kiegészített tárgyévi adózott eredményt lehetett kifizetni osztalékként.

A társaság által megállapított és fizetendő osztalék összegét az erre vonatkozó döntés napjával, a tárgyévet követő üzleti évben kell elszámolni a számviteli nyilvántartásokban.

(Az adott üzleti év adózott eredményét a következő üzleti év nyitása után az eredménytartalékba át kell vezetni, a beszámoló elfogadásakor az osztalék fedezete már az eredménytartalékban szerepel.)

Amennyiben a kisvállalati adó alanya a korábbi társasági adóalanyisága időszakában keletkezett adózott eredménye, illetve (szabad) eredménytartaléka terhére határoz az osztalékfizetésről, ennek összege nem képezi a kisvállalati adó alapját [nem növelő tétel a Katv. 20. § (3) bekezdés b) alpontja alapján]. Emellett a kisvállalati adóalanyiságot megelőző adóévek adózott eredménye és eredménytartaléka terhére a kiva-alanyiság időszakában jóváhagyásra kerülő osztalék után kisvállalati adóelőleget sem kell megállapítani és fizetni.

A kiva kötelezettség szempontjából tehát jelentősége van annak, hogy mely időszakban képződött eredménytartalék terhére fizet a társaság osztalékot, de a számviteli szabályok változására figyelemmel az osztalék forrásául a teljes (az adott adóévi adózott eredménnyel már kiegészített) eredménytartalék szolgál.

Az adókötelezettség megfelelő teljesítése ellenőrzése céljából természetesen az adóalanynak megfelelően igazolnia szükséges, hogy mely időszakban képződött eredménytartalék terhére történt a kifizetés.

(NAV)

Tudjon meg mindent a 2019-es adótörvényekről!
Olvasson az összes adóváltozásról egy helyen, több mint 100 oldalas ADÓ/TB különszámunkban - jogszabályi hivatkozásokkal és szakértői magyarázatokkal együtt.

Ha már előfizetőnk, kérjük, jelentkezzen be és keresse a különszámot a magazinok között.

Előfizetés nélkül pedig kérje a kiadvány hozzáférését ingyenes regisztrációval!