• FORRÓDRÓT
    • REGISZTRÁCIÓ
    • BEJELENTKEZÉS
Ez a tartalom 381 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Megszűnt a munkáltatói adómegállapítás lehetősége

2018. 01. 05.

2018. január 1-jén hatályát vesztette az Szja tv. 14. §-ában foglalt, a munkáltatói adómegállapításra vonatkozó rendelkezés, ami azt is jelenti, hogy a munkáltató a 2017-es évre vonatkozóan már nem készítheti el a munkavállalók adóbevallását. Ennek következtében, azoknak a munkáltatóknak, amelyek eddig vállalták a munkáltatói adómegállapítás elkészítését, 2018. január hónapjában nem kell nyilatkoztatniuk a munkavállalókat arról, hogy választják-e a munkáltatói adómegállapítás lehetőségét.

Ettől függetlenül a munkáltatóknak, kifizetőknek továbbra is el kell készíteniük, és 2018. január 31-éig át kell adniuk a magánszemélyek részére az összesített igazolást.

Ez a változás nem jelenti azt, hogy a magánszemélyek kizárólag önadózással készíthetik el a személyi jövedelemadó-bevallásukat, hiszen az adóhatóság – a nyilvántartásában szereplő, a munkáltatói, kifizetői bevallások, adatszolgáltatások adatai alapján – 2018-ban is elkészíti a magánszemélyek adóbevallási tervezetét, külön erre irányuló kérelem nélkül. Az elkészített adóbevallási tervezeteket az adóhatóság 2018. március 15-étől az ügyfélkapun keresztül elérhetővé teszi, az adóbevallási tervezetek a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető eSZJA oldalon tekinthetők meg.
Ügyfélkapu regisztráció hiányában a magánszemélyek 2018. március 15-éig kérhetik, hogy az adóhatóság papír alapon küldje meg az adóbevallási tervezetet.

A bevallási kötelezettséget a magánszemélyek teljesíthetik az adóhatóság honlapjáról elérhető WebNYK nyomtatványkitöltő program segítségével elkészített 17SZJA bevallás, illetve az ügyfélszolgálati irodákban is elérhető papír alapú 17SZJA nyomtatvány benyújtásával.

Ha a magánszemély 2018. május 22-éig nem fogadja el, egészíti ki vagy javítja az adóbevallási tervezetet, illetőleg nem nyújt be önadózóként elkészített 17SZJA bevallást, akkor az adóbevallási tervezet adóbevallássá válik.


 

 

Tudjon meg mindent a 2019-es adótörvényekről!
Olvasson az összes adóváltozásról egy helyen, több mint 100 oldalas ADÓ/TB különszámunkban - jogszabályi hivatkozásokkal és szakértői magyarázatokkal együtt.

Ha már előfizetőnk, kérjük, jelentkezzen be és keresse a különszámot a magazinok között.

Előfizetés nélkül pedig kérje a kiadvány hozzáférését ingyenes regisztrációval!