Szakterületek:

  • humán erőforrás
  • álláspiaci toborzás
  • céges pénzügyek

Ez a tartalom 110 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Adóváltozások 2024: hogyan érinti az átalányadózást a minimálbér-emelés?

2024. 01. 08.

Tavaly év végén nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum összege, ami nem hagyja érintetlenül az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozókat sem. Mire számítsanak azok, akik ezt az adózási formát választották?

Mint ismeretes, 2023. december 1-jétől megemelték a minimálbér összegét, 266.800 forintra, a garantált bérminimum pedig 326.000 forint e naptól. Ennek nyomán feltehetjük a kérdést: hogyan érinti ez az egyéni vállalkozókat és az átalányadó rendszerét?

Az átalányadó alkalmazásának feltételei változatlanok maradtak: az átalányadó addig alkalmazható, amíg az adóévben az egyéni vállalkozó bevétele nem haladja meg az éves minimálbér tízszeresét, kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző vállalkozói bevétele pedig az éves minimálbér ötvenszeresét – olvasható a Menedzser Praxis Tudás- és Válaszközpont átalányadóról szóló szakmai anyagában, a Kisvállalkozói Jogkövető oldalán.

Adómentes az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozó e tevékenységéből származó jövedelmének az éves minimálbér felét meg nem haladó része.

Ezt nem a bevételből kell levonni, hanem a jövedelemből, ami bevétel mínusz költséghányad. Nincs arányosítás, azaz az év közben kezdő átalányadózóra is a teljes összeg vonatkozik. Az adómentes részt a jövedelemből vonjuk le.

Vizsgáljuk meg, milyen adókötelezettségekkel jár az átalányadó alkalmazása. A jövedelem után (ami a bevétel mínusz költséghányad) szükséges 15 százalék személyi jövedelemadót, 18,5 százalék társadalombiztosítási járulékot és 13 százalék szociális hozzájárulási adót fizetni. Fontos kiemelni, hogy az átalányadós rendszerben nem keletkezik nyereségadó és osztalékadó kötelezettség.

A fizetendő járulékok esetén már tavaly decemberben figyelembe kellett venni, hogy emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum, azaz a főállású egyéni vállalkozónál nőtt a minimum fizetendő járulék, figyelembe véve a göngyölítés módszerét is.

Ez alapján a tényleges társadalombiztosítási járulékalap összege minimálbér esetén 2023 utolsó hónapjában a korábbi 232.000 forintról 266.800 forintra nőtt. A fizetendő társadalombiztosítási járulék pedig a korábbi 42.920 forintról 49.358 forintra emelkedett, amely összeget már decemberben minimum meg kellett fizetnie a főállású átalányadós egyéni vállalkozónak. A tényleges szociális hozzájárulási adó járulékalap minimálbér esetén a korábbi 261.000 forint helyett 300.150 forint lett, míg a fizetendő szociális hozzájárulási adóra 39.020 fizetnek az átalányadózók az előzőleg kiperkált 33.930 forinttal szemben.

Állandó szakértőnk, Szilágyi Anita által összeállított, témát feldolgozó leckesorozatunk új tartalmát - amely részletes leírást és különféle példákat, valamint éves táblázatokat is magában foglal - a Kisvállalkozói Jogkövető felületén érheti el.

Kovács Zita (2024-01-08)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!