Szakterületek:

  • jogalkotás
  • munkajog

Ez a tartalom 2250 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Mit tegyen a saját jogú nyugdíjas egyéni vállalkozó, ha beteg lesz?

2018. 02. 21.

A saját jogú nyugdíjas egyéni vállalkozó főszabály szerint egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett. A járulékot azonban nem kell megfizetni a keresőképtelenség időtartamára. Gyakori kérdésként merül fel, hogy kell-e, illetve, ha kell, akkor hogyan kell igazolni a keresőképtelenséget egy saját jogú nyugdíjas esetén?

A saját jogú nyugdíjas egyéni vállalkozó a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) szerint kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak minősül.

A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó egészségügyi szolgáltatási járulékot és nyugdíjjárulékot köteles fizetni.
Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 7.320 forint, napi összege 244 forint.
A nyugdíjjárulék mértéke 10 százalék.


A nyugdíjjárulék alapja:
•    a vállalkozói személyi jövedelemadózást alkalmazó egyéni vállalkozó esetén az egyéni vállalkozói tevékenységből származó vállalkozói kivét,
•    átalányadózó egyéni vállalkozó esetén az átalányban megállapított jövedelem,
•    egyszerűsített vállalkozói adózást választó egyéni vállalkozó esetén az Eva tv-ben meghatározott adóalap 10 százaléka.
A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó az egészségügyi szolgáltatási járulékot és a nyugdíjjárulékot az egyéni vállalkozói nyilvántartásba való bejegyzés napjától az egyéni vállalkozói nyilvántartásból való törlés napjáig köteles megfizetni.

A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie – többek között – arra az időtartamra, amely alatt keresőképtelen.

A keresőképtelenséget a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó esetén ugyanúgy kell igazolni, mint biztosítottak esetén.

Az Ebtv. 45. § szerint a keresőképesség elbírálására az egészségügyi szolgáltató finanszírozási szerződésben nevesített orvosa és a keresőképesség elbírálására jogosító szerződést kötött orvos jogosult.
A keresőképtelenség a vizsgálatra jelentkezés időpontjától eltérően, legfeljebb 5 napra visszamenőleg is igazolható.
Visszamenőleges keresőképtelenségi igazolás esetén, orvosi dokumentáció alapján a kormányhivatal szakértő főorvosa 30 napig visszamenőleg igazolhatja a keresőképtelenséget.
Kivételesen indokolt esetben az orvosszakértői szerv a keresőképtelenséget a vizsgálatra jelentkezés időpontjától legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg is igazolhatja.

Összefoglalásként megállapítható, hogy amennyiben a saját jogú nyugdíjas egyéni vállalkozó megbetegszik, és ennek következtében keresőképtelenné válik, akkor ahhoz, hogy erre az időtartamra mentesüljön az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól, keresőképtelenségi igazolást kell beszereznie. A tapasztalatok szerint ez a keresőképtelenségi igazolás számos esetben hiányzik, melynek oka, hogy a saját jogú nyugdíj folyósításnak időtartama alatt nem jár táppénz.

 

Jogkövető szerkesztőség (2018-02-21)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!