Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • kisadók, átalányadó
  • számvitel
  • társasági adó

Ez a tartalom 238 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Nyugdíjas programozó adózása

2023. 09. 02.

Egy nyugdíjas munkavállaló, otthon, szabadidejében egy számítástechnikai programot írt, amit mint magánszemély tudna értékesíteni, van rá kereslet. Az ebből származó bevétele miként adózik?

Kérdés tehát, hogy ez a jövedelem önálló tevékenység jövedelmének minősül és meg kell utána vagyis a 90% jövedelem után fizetni a 15% szja-t és a 13% szochót is? Vagy mivel nyugdíjas így neki nem kell szochót fizetni?

Lényeges, hogy a magánszemély magát a szoftvert – azaz annak tulajdonjogát is –, vagy annak felhasználási jogát értékesíti (adott esetben több vásárlónak).

Mivel azonban saját jogú nyugellátásban részesülő magánszemélyről van szó – ez az egyéb esetben fontos, a felhasználási szerződés kapcsán megjelenő különbség – nem játszik szerepet, mivel az érintettet (és adott esetben az Art. szerinti kifizetőt) szociális hozzájárulási adó és társadalombiztosítási járulék nem terheli. 
Amennyiben a magánszemély a tételes, számlákkal, bizonylatokkal alátámasztott  költségelszámolással (Szja tv. 3. számú melléklet) nem kíván élni, választhatja azt is, hogy a bevétele 10 százalékát tekinti költségnek (a költségátalányt nem kell bizonylatoknak igazolniuk).

A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény 5. § (1) bekezdés j) pontja alapján nem keletkezik szociális hozzájárulási adó fizetésének kötelezettsége a Tbj. szerint saját jogú nyugdíjasnak minősülő adófizetésre kötelezett személynek az Szja tv. szerinti egyéb jövedelem kivételével.

Azaz a szocho kötelezettség alól a nyugdíjas személy (és az Art. szerinti kifizető) mentesül valamennyi önálló (e körbe tartozik a kérdéses jövedelem is) vagy nem önálló jövedelem után.

Amennyiben az érintett az értékesítést rendszeres (üzleti) jelleggel folytatja, úgy adószámot (adószámos magánszemély) kell kérnie.

Célszerű lenne az érintettnek olyan illetékes személyt (e kérdésre szakosodott jogászt) megkeresnie, aki minden körülményt figyelembe véve el tudja dönteni, hogy az említett szoftver szabadalmi bejegyzésre érdemes-e.

Sinka Júlia (2023-09-02)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!