Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 172 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Országbérlet és helyjegy elszámolása

2023. 11. 12.

Elszámolható-e adómentesen vármegyebérlet vagy országbérlet mellé az alkalmanként megvásárolt helyjegyek értékének 86%-a munkába járás költségtérítésként, adómentesen? Vásárolhat-e megyebérlet helyett országbérletet a munkavállaló úgy, hogy csak a megyebérlet 86%-át kéri megtéríteni adómentesen?

Mint ismeretes 2023. május 1-jétől a korábbi utazási bérleteken felül új utazási lehetőségként léteznek már országos és vármegyei bérletek is.
Törvényi oldalról irányadó a 39/2010. (II. 26.) Kormányrendelet 3. § (1b) módosított tartalma, amely rögzíti a munkáltató által megtéríthető bérletek és menetjegyek mértékét, melynek alapján:

  • bármely menetjegy vagy bérlet, amelyről a feltüntetett viszonylat alapján megállapítható, hogy alkalmas napi munkába járásra és hazautazásra,
  • helyközi országbérlet, helyközi vármegyebérlet, valamint egyéb olyan, az országosnál kisebb területi érvényességű bérlet, amely meghatározott területen érvényes, továbbá alkalmas és szükséges a napi munkába járásra és hazautazásra történő felhasználásra.

Megjegyzendő, hogy a hivatkozott Kormányrendelet értelmében a munkáltató megtérítheti a munkavállalónak a bérlet vagy a menetjegy 100%-os, tehát a felmerülő teljes összeget is, nemcsak 86%-ot, de ez már a munkáltató döntése.

A helyjegyek és pótjegyek jegyek tekintetében is az adott elszámolás az irányadó.
Elszámoláskor lehetséges a számla szerinti elszámolás vagy a bérlet, menetjegy leadása. Ez utóbbi esetben az országbérlet leadását követően elszámolható a megyebérlet 86%-a, a munkáltató előzetes döntéséhez igazodóan.

Leipán Tibor (2023-11-12)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!