Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • kisadók, átalányadó
  • számvitel
  • társasági adó

Sporteszköz beszerzés

2024. 04. 15.

Egy KIVA szerint adózó kft. vásárolt egy sportcélú felszerelést munkavállalói számára. Hogyan számolhatják el számviteli szempontból helyesen?

Feltételezhetően ez egyes meghatározott juttatásként adózik mivel a munkavállalók közül a sportszert (ami egy pingpongasztal) bárki használhatja, Áfát nem helyezünk levonásba. Az asztal értéke nettó 214 173 Ft, tehát ezt fel kell venni a tárgyi eszközök közé bruttó értéken 272 000 Ft értékben. A tárgyi eszközök között pedig az üzemkörön kívüli berendezések között számoljuk el? Az értékcsökkenést elszámolhatjuk éves szinten?

Nevezett pingpongasztal közvetlenül nem szolgálja a vállalkozási tevékenységet, mivel azt kizárólag a munkavállalók, a cég dolgozói használják.

Ezért azt a beszerzésekor (az Szt. 23. §-a alapján minősítve) az üzemkörön kívüli berendezések, felszerelések, járművek főkönyvi számlán kell nyilvántartásba venni: az előzetesen felszámított áfa nem vonható le (nem az adóköteles vállalkozási tevékenység érdekében történt a beszerzés), az áfát is magában foglaló bekerülési értékét elsődlegesen beruházásként kell kimutatni, majd a rendeltetésszerű használatbavételkor az üzemkörön kívüli berendezések, felszerelések közé kell átvezetni. A tárgyi eszközök között nyilvántartásba vett üzemkörön kívüli berendezések, felszerelések esetében is az Szt. 52. §-a alapján kell megállapítani az évenként elszámolandó terv szerinti értékcsökkenést.

Ezt az értékcsökkenési leírást azonban nem a költségek között kell kimutatni, hanem a személyi jellegű egyéb kifizetések között kell elszámolni (T 552 - K 149), mivel ez az eszköz a magánszemélyek (munkavállalók, dolgozók) személyes érdekeit szolgálja, a természetes személyek részére adott juttatásnak tekintendő.
Ez az Szja-tv. 70. §-a (6) bekezdésének b) pontja alapján egyes meghatározott juttatásnak minősül, és a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 20. § (2) bekezdésének d) pontja alapján a kisvállalati adó alapját növeli.

Sinka Júlia (2024-04-15)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!