Szakterületek:

  • személyi jövedelemadó
  • adóeljárás

Sportolás és egészségmegőrzés adózása

2024. 03. 04.

Az egészségmegőrzéshez hozzátartozik a rendszeres testmozgás. Ennek segítésére a munkáltató különféle testmozgási, sportolási tevékenységet lehetővé tevő juttatásokat adhat. A sportolási lehetőség biztosítása mellett egyéb, egészségmegőrzést szolgáló juttatások is szolgálhatják ezt a célkitűzést.

Az Szja tv. 1. számú mellékletének 8.7. pontja alapján adómentes az a szolgáltatás, amelyet a kifizető az általa fenntartott vagy használt sportlétesítményben szervezett sportrendezvényen nyújt (kivéve az utazást, az elszállásolást), továbbá az a sportszolgáltatás, amelyet a kifizető az általa fenntartott sportlétesítmény használata útján juttat.

Sportlétestmény biztosítása

A sportlétesítmény elnevezés megtévesztő lehet. A jogszabályhelyek együttes értelmezése alapján megállapítható, hogy egy a munkáltató által fenntartott sportolásra alkalmas hely általában nem felel meg a sportlétesítmény fogalmának, hiszen annak rendeltetése nem sportrendezvények megtartása, hanem a munkavállalók számára mindennapos sportolási lehetőség biztosítása. Emiatt nem minden sportszolgáltatás felel meg az Szja tv. 1. számú mellékletének 8.7. pontjának és ezek alapján nem nyújtható adómentesen.

A sportlétesítmény működtetése (9311 TEÁOR) pl.:

  • ­labdarúgáshoz, gyeplabdához, kriketthez, rögbihez stb. használatos stadion
  • versenypálya autók, kutyák, lovak stb. versenyéhez
  • úszómedence és uszoda
  • atlétikai versenypálya, stadion
  • téli sportok csarnokai, stadionjai, pályái
  • jégkorongcsarnok
  • golfpálya
  • ökölvívócsarnok
  • tekepálya (bowling) stb.

A sportszolgáltatás az alábbiakra terjed ki:
­    sportolásra alkalmas hely biztosítása;
­    munkáltató tulajdonát képező sporteszköz használata (pl.: futópad, erőgépek, bordásfal, kisebb eszközök);
­    külső szolgáltató egyéb szolgáltatásainak igénybevétele (pl.: szakmai útmutatás a fitnesz gépek és berendezések, kültéri fitnesz eszközök használatához, a fitnesz terület teljes körű adminisztrációjának vezetése).

Lehetőség van arra is, hogy a munkavállaló egyes szolgáltatásokat pl.:  aerobic, jóga, gyógytorna, speciális tornák, edzéstervek írása, betanítása, egészséges életmód tanácsadás, speciális étrend összeállítás, masszázs stb. külön díjazás ellenében vehet igénybe.

Kerékpár juttatása

A sportolni kívánó munkavállalók kedvelt juttatási eleme lett a munkáltató általi kerékpárjuttatás, amelyre már 2022. január 1-jétől lehetőség van.

Az Szja törvény 1. számú mellékletének 8.44. pontjába illesztett azon rendelkezés, mely szerint adómentes a kifizető által biztosított kerékpár magáncélú használata. A kerékpár lehet kizárólag emberi erővel hajtott, de elektromos motorral ellátott is. Utóbbinak feltétele, hogy a teljesítmény ne haladja meg a 300 W teljesítményt.

A kerékpár megszerzése nem adómentes, csak annak magáncélú használatba adása. A kerékpárnak tehát a munkáltató tulajdonában kell állnia, ugyanakkor azt nem csak munkavégzésre lehet ezután adómentesen használni. Az Szja tv. az adómentességet általánosan adja meg, bárki használja a kerékpárt. A Tao tv. szerint viszont csak akkor számolható el a költség, ha a kerékpárt munkavállaló, vezető tisztségviselő, személyesen közreműködő tag vagy az ő közeli hozzátartozójuk használja.

Egyéb sportolási lehetőség biztosítása

Az egészségmegőrzéshez szükség van a rendszere testmozgásra. A munkáltatók segíthetnek abban, hogy a munkavállalók uszodát, konditermet, fitneszgépeket, önvédelmi edzéseket stb. vehessenek igénybe. A munkáltató megfinanszírozhatja a belépőjegyek vagy a bérletek árát, netán sportkártyát ad a dolgozóinak. Ezek a juttatások kétféle módon adózhatnak.

Amennyiben a juttatás konkrét személyhez kötött, akkor a jegy, bérlet, sportkártya ára munkaviszonyból származó jövedelemként adózik.
Abban az esetben, ha a munkáltató megvásárol néhány bérletet vagy sportkártyát és azt bárki használhatja, akkor a juttatás az Szja. tv. 70. §-a szerinti egyes meghatározott juttatásként adóztatandó.

Maszírozó fotel, masszázságy

Sok olyan munkahely van, ahol a munkavállalók több órán keresztül vagy egész nap görnyedve állnak (pl. fodrász, fogorvos) vagy ülnek egy íróasztalnál (pl. könyvelő, informatikus). Ezeknél a munkavállalók előbb-utóbb hátfájásra panaszkodnak. A munkáltatók egy része maszírozó fotelt vagy masszázságyat vásárolt, amelyeket a munkavállalók közül bárki használhat.
Ez a juttatás az Szja tv. 70. §-a alá tartozó egyes meghatározott juttatásnak minősül. Az eszközök áfája nem helyezhető levonásba. Az eszköz áfás árának 1,18-szorosa után 15 százalék személyi jövedelemadót és 13 százalék szociális hozzájárulási adót fizet a munkáltató.

Gerictorna, gyógymasszázs

A munkáltatók gerinctornát és a gyógymasszázst is megfinanszírozhatja. Ezek a juttatások alapvetően jogviszonynak megfelelően adóznak. Abban az esetben, ha önkéntes csoportos tornáról van szó és nem lehet meghatározni, hogy mikor, ki vesz részt ezen, akkor az Szja tv. 70. §-a alá tartozó juttatásról van szó.

2024. január 1. óta a béren kívüli és az egyes meghatározott juttatások utáni adókötelezettséget – főszabály szerint – a juttatás negyedévét követő hónap 12-éig kell teljesíteni a 2408-as nyomtatványon.

A jogviszonynak megfelelően adózó munkáltatói juttatások viszont továbbra is havi bevallásúak. Tárgyhót követő hó 12-éig kell az adatszolgáltatást teljesíteni a 2408-as nyomtatványon.

Sándorné Új Éva (2024-03-04)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!