Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • általános forgalmi adó
  • nemzetközi áfa
  • adóigazgatási eljárás

Ez a tartalom 209 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Osztrák megrendelőnek végzett munka számlázási kérdései

2023. 10. 01.

Közösségi adószámmal rendelkező magyar kft. Ausztriában vállal egy építkezésen tetőfedési munkát. Szükséges-e ausztriai adószámot igényelni?

Ami az áfa és számlázás kérdéseit illeti: ha a vállalkozó magyar adószámmal számlát állít ki, azt áfamentesen állítja-e ki az ausztriai adóalany építtető részére? Továbbá, ha Ausztriában vásárol anyagokat az építkezéshez, azt vásárolhatja-e áfamentesen, tekintettel a közösségi adószámára?

A kérdésben leírtak szerint a megrendelő egy osztrák vállalkozás.
A tetőfedés ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás, amely a közösségi szabályozás alapján az ingatlan fekvése szerinti tagállamban adózik áfa tekintetében. Ennek megfelelően az Áfa tv. 39. §-a alapján ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás esetén a teljesítés helye az ingatlan fekvése.
Ha az osztrák szabályozás szerint a Kft. – mint a szolgáltatás nyújtója – köteles áfa fizetésére Ausztriában, akkor áfaalanyként be kell jelentkeznie az osztrák adóhatóságnál.
Ekkor osztrák adószáma alatt kell számláznia (tehát nem számlázhat magyar adószáma alatt) az osztrák szabályozás szerinti adómértékkel.
A Kft. akkor számlázhat magyar adószáma (közösségi adószáma) alatt, ha az osztrák szabályozás szerint az áfa fizetésére az osztrák vállalkozás kötelezett.

Ha a Kft. Ausztriában vásárol anyagot, akkor az osztrák eladó nem számlázhat áfamentesen, mivel az anyagokat a Kft. nem viszi ki Ausztriából hanem, az Ausztriában végzett munkához felhasználja.
Az anyagokat értékesítő osztrák vállalkozás a közösségi szabályozás szerint (az osztrák szabályozás nem lehet ellentétes a közösségi joggal), akkor számlázhatna áfamentesen, ha az általa értékesített terméket az értékesítő, vagy a Kft. (mint vevő), vagy bármelyikük megbízásából más személy elfuvarozza Ausztriából Magyarországra.
Áfamentesség hiányában az osztrák eladó az osztrák szabályozás szerinti áfát köteles felszámítani.

Bonácz Zsolt (2023-10-01)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!