• FORRÓDRÓT
    • REGISZTRÁCIÓ
    • BEJELENTKEZÉS
Ez a tartalom 401 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Új kötelezettség a vendéglátásban: a turizmusfejlesztési hozzájárulás

2018. 01. 15.

2018. január 1-jétől új fizetési kötelezettség terheli az étkezőhelyi vendéglátásban az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint meghatározott szolgáltatást, az „étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalmat”.

2018. január 1-jétől új fizetési kötelezettséget állapít meg az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló 2016. évi LXVI. törvény (a továbbiakban: Eak.) X. fejezete.


Az új fizetési kötelezettség a turizmusfejlesztési hozzájárulás, melyet az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 3. számú melléklet II. részének 3. pontja szerinti szolgáltatás (a továbbiakban: hozzájárulás-köteles szolgáltatás) ellenérték fejében történő nyújtása esetén kell megfizetni.

Az Áfa tv. 3. számú melléklet II. részének 3. pontja szerinti szolgáltatás az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (SZJ 55.30.1-ből).

A hozzájárulás fizetésére kötelezett a hozzájárulás-köteles szolgáltatást nyújtó személy vagy szervezet.

A hozzájárulás alapja a hozzájárulás-köteles szolgáltatás áfa nélküli ellenértéke, mértéke 4 százalék.

A hozzájárulást azon hozzájárulás-köteles szolgáltatásnyújtás után kell az önadózás szabályai szerint megállapítani és bevallani, amelyről kiállított


a) számlán, számviteli bizonylaton vagy ezek hiányában bármely más, a hozzájárulás-köteles szolgáltatásról kiállított okiraton feltüntetett teljesítési időpont vagy, ha a teljesítési időpontot nem tüntették fel, akkor a
b) számla, számviteli bizonylat vagy a hozzájárulás-köteles szolgáltatásról kiállított más okirat kiállításának időpontja
a bevallási időszakra esik.

A hozzájárulás fizetésére kötelezett a bevallási kötelezettségét
a) a rá irányadó Áfa bevallási időszak szerint, az Áfa bevallás benyújtására előírt határidőig,
b) azon időszakról, amelyről Áfa bevallás benyújtására nem köteles, a hozzájárulás-köteles szolgáltatásnyújtás Áfa törvény szerinti teljesítési időpontját követő év február 25. napjáig
az e célra rendszeresített elektronikus nyomtatványon, az állami adó- és vámhatósághoz köteles teljesíteni.
A turizmusfejlesztési hozzájárulásról, valamint a már felmerülő gyakorlati kérdésekről részletesen olvashat az Adózási Módszertani Szemle februári számában.

 

Tudjon meg mindent a 2019-es adótörvényekről!
Olvasson az összes adóváltozásról egy helyen, több mint 100 oldalas ADÓ/TB különszámunkban - jogszabályi hivatkozásokkal és szakértői magyarázatokkal együtt.

Ha már előfizetőnk, kérjük, jelentkezzen be és keresse a különszámot a magazinok között.

Előfizetés nélkül pedig kérje a kiadvány hozzáférését ingyenes regisztrációval!