Ez a tartalom 1480 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Újabb tevékenységek kerültek be a kedvezményezetti körbe

2020. 03. 30.

A Kormány 2020. március 23-án kiadott rendeletében tételesen meghatározta azokat a tevékenységeket, amelyek jelentős adó- és járulékkedvezményre jogosítanak a márciustól júniusig terjedő időszakban. A Kormány 2020. március 26-án további tevékenységekre terjesztette ki kedvezményeket.

A Kormány 2020. március 27. napjától hatályos rendelete az alábbi, újabb tevékenységi körökre állapította meg a veszélyhelyzetre tekintettel érvényesíthető mentességeket:
–    utazásközvetítés, utazásszervezés, egyéb foglalás (TEÁOR és TESZOR 79),
–    fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 96.04),
–    belvízi személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 50.30).

A fizikai közérzetet javító szolgáltatást végzőre akkor terjednek ki a kedvezmények, ha a tevékenységet végző megfelel a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről szóló 37/1996. (X. 18.) NM rendelet szabályainak.

A kedvezmények a felsorolt tevékenységi körökben is abban az esetben érvényesíthetőek, ha az adózó a felsorolt tevékenységet tényleges főtevékenységként végzi. Tényleges főtevékenységnek azt a tevékenységet kell érteni, amelyből az adózónak 2020. március 24. napját megelőző 6 hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30 százaléka származott.

A kedvezmények, amelyek érvényesíthetőek:

1.    Nem kell teljesíteni a 2020. március, április, május és június hónapra vonatkozó fizetési kötelezettség esetében a szociális hozzájárulási adókötelezettséget és a szakképzési hozzájárulást
–    a kifizetőnek a munkavállaló tekintetében,
–    az egyéni vállalkozónak e jogállása tekintetében, és
–    a társas vállalkozónak e jogállására tekintettel.

2.    A 2020. március, április, május és június hónapra vonatkozó egyéni járulékfizetési kötelezettség esetében a járulékalapot képező jövedelem után a járulékok közül kizárólag a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell megállapítania
–    a kifizetőnek a munkavállaló esetében, valamint
–    az egyéni vállalkozó és a társas vállalkozó esetében.
A megállapítandó és megfizetendő 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulék havi maximuma 7710 forint.

3.    A kisvállalati adó (kiva) alanya a 2020. március, április, május és június hónapra történő kisvállalati adókötelezettsége megállapításánál nem tekinti adóalapnak a személyi jellegű kifizetések összegét.

A tevékenységi körök bővítéséről a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet közterhekkel kapcsolatos részletszabályairól és egyes új intézkedésekről szóló 61/2020. (III. 23.) Korm. rendelet módosításáról szóló 68/2020. (III. 26.) Korm. rendelet rendelkezik. A rendelet 2020. március 27. napjától hatályos.

(Adópraxis Szerkesztőség)

 

Adópraxis (2020-03-30)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!