Szakterületek:

  • jogalkotás
  • munkajog

Ez a tartalom 2632 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Változott a cégautóadó kötelezettség tartós bérlet esetén - erre figyeljen!

2017. 02. 03.

2017. január 1-jétől nem alanya a cégautóadónak a személygépkocsit tartósan bérbe vevő, amely egyben azt is jelenti, hogy a tartós bérletbe adott személygépkocsi esetén – amennyiben az az adó tárgyát képezi – a tulajdonos az adó alanya.

A gépjárműadóról szóló törvény 2016. december 31.-éig hatályos rendelkezése alapján, ha a személygépkocsit egy éven túli időszakra vagy határozatlan időre bérbe adták, és a bérbe vevő üzembentartói jogát a hatósági nyilvántartásba bejegyezték, vagyis a személygépkocsit a cégautóadóról szóló szabályozás értelmében tartós bérletbe adták, akkor az adó alanya nem a tulajdonos, hanem a tartós bérbe vevő (üzembentartó) volt. A korábbi szabályozásból az is következett, hogy nem keletkezett cégautóadó-kötelezettség azon személygépkocsi után, melyet a nem magánszemély tulajdonos tartós bérletbe adott a magánszemélynek, és a magánszemély költséget nem számolt el, illetve a tulajdonos is csak értékcsökkenési leírást számolt el. Ez a szabály visszaélésre adott okot, így a 2016-os nyári adócsomag hatályon kívül helyezte a gépjárműadóról szóló törvénynek a tartós bérletre vonatkozó sajátos szabályait.


Ennek megfelelően 2017. január 1-jétől nem alanya a cégautóadónak a személygépkocsit tartósan bérbe vevő, amely egyben azt is jelenti, hogy a tartós bérletbe adott személygépkocsi esetén – amennyiben az az adó tárgyát képezi – a tulajdonos az adó alanya. 


Fontos, hogy a módosított szabály nem csak a 2017. január 1. napját követően megkötendő, hanem a korábban megkötött tartós bérleti szerződésekre is vonatkozik. 
Ha például egy társas vállalkozás 2016-ban tartós bérletbe adta a tulajdonában álló személygépkocsit egy magánszemélynek, aki a személygépkocsi után költséget nem számolt el, akkor 2016-ban nem kellett cégautóadót fizetnie sem a tulajdonosnak, sem az üzembentartónak.

2017. január 1-jétől a személygépkocsi után a tulajdonos társas vállalkozásnak meg kell fizetnie a cégautóadót, függetlenül attól, hogy a tartós bérlet megszűnik vagy továbbra is változatlanul fennáll.
 

Jogkövető szerkesztőség (2017-02-03)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!