Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

Már elérhető a 2020-as kiva-kalkulátor

2019. 12. 04.

A magyar kis- és középvállalkozásoknak egyre inkább megéri a kisvállalati adót (kiva) választani – mondta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.

Izer Norbert kifejtette: az adópolitika fókuszában az adó- és adminisztrációs terhek csökkentése mellett a beruházások ösztönzése, a gazdaság fehérítése, valamint a kkv-k fejlődésének elősegítése áll. A vállalkozásokat nemcsak az segíti, hogy Európában Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó mértéke, hanem a kkv-kra szabott kedvező adózási módok is.

Ezek közül a kisvállalati adót (kiva) emelte ki az államtitkár, amelynek mértéke 2020-tól még tovább csökken. A kormány tervei között szerepel a kiva további megerősítése, hogy az még vonzóbbá váljon a fejlődési potenciállal bíró kis- és közepes vállalatok számára.

A legnagyobb megtakarítást biztosító adózási forma kiválasztásában most is segít cégeknek a Pénzügyminisztérium kiva-kalkulátora. Minden cégnek megéri a próbaszámításokat elvégezni, hiszen a kisvállalati adó (kiva) választásával az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint a 80 százaléka jobban jár. Ráadásul jövőre még kedvezőbb lesz a kiva, hiszen egy százalékponttal – 13 százalékról 12 százalékra – csökken a mértéke.

A kormány több speciális adózási formát kínál a vállalkozásoknak. A megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénz spórolható meg törvényi keretek között.

Annak a cégnek, amelynek a bértömege nagyobb a nyereségénél, vagy amelyik növekedésre fordítja vissza a nyereségét, mindenképp érdemes tíz percet szánni a kiva-kalkulátorra.

(Pénzügyminisztérium)

 

Adópraxis (2019-12-04)

A Katv. rendelkezései alapján a KIVA-t választhatják azok az alanyok, akik egyéni cégek, közkereseti társaságok, betéti társaságok, korlátolt felelősségű társaságok, zártkörűen működő részvénytársaságok, szövetkezetek, lakásszövetkezetek, erdőbirtokossági társulatok, végrehajtó irodák, ügyvédi irodák, közjegyzői irodák, szabadalmi ügyvivői irodák, valamint külföldi vállalkozók és belföldi üzletvezetési hellyel rendelkező külföldi személyek. A KIVA, vagyis a kisvállalati adó mértéke 2024-ben továbbra is 10 százalék marad az aktuális információk szerint, ugyanakkor az idei évre egy-két változás várható. Érdeklik az adózási és tb-tárgyú legfrissebb hírek, tippek és tanácsok? Ne maradjon le az értékes információkról! Kattintson a Menedszer Praxis Adó és Tb Különszámára, amit már több mint 10 ezren olvastak, és legyen naprakész a legfontosabb témákban!

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!