Szakterületek:

  • munkajog
  • munkaügyi ellenőrzés
  • közszolgálati jog

Ez a tartalom 1077 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Munkaviszony bejelentése az új szabályok tükrében

2021. 05. 13.

A munkavállalót foglalkoztatónak számos kötelezettsége van a munkaviszony létrejöttével kapcsolatban, melyek közül alighanem kiemelkedik a bejelentéssel összefüggő dokumentumok és határidők szabályszerű intézése.

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) szerint, munkáltatónak bejelentési kötelezettsége van az adóhatóság felé. Az egyablakos rendszer kialakításával a foglalkoztató kizárólag, az illetékes elsőfokú adóhatóságnak köteles elektronikus úton vagy papír alapú adathordozón a munkavállaló személyi adataira vonatkozóan a biztosítási jogviszony kezdetét bejelenteni.

A bejelentést a biztosítás kezdetére vonatkozóan, biztosítási jogviszony első napját megelőző napon kell bejelenteni. Ha a jogviszony nem előzetes megállapodás alapján jött létre, a biztosítási jogviszony első napját követő 15 napon belül kell a bejelentést teljesíteni.

Az ellenőrzési gyakorlatban előfordult, hogy a munkáltató munkaviszony keretében, a munkaviszonnyal kapcsolatos bejelentési, valamint adó és járulékfizetési kötelezettségének eleget téve, de írásba foglalt szerződés nélkül foglalkoztatta a munkavállalót. Ebben az esetben a foglalkoztatás ténye is munkaviszonyt keletkeztető jogi tény, hiszen az írásbeliség elmulasztása csak részleges érvénytelenséget eredményez. Az ilyen érvénytelenségre kizárólag a munkavállaló és csak a munkába lépést követő 30 napon belül hivatkozhat. 

 
 

Ezeknél az eseteknél az érdeksérelem ott jelentkezik, hogy az írásbeliség elmulasztása miatt vitatható a munkaviszony létrejötte és az is, hogy milyen munkakörben, és mennyi bérért kerül foglalkoztatásra a munkavállaló. Munkaügyi vita esetén a bírósági gyakorlat szerint az ilyen esetekben bizonyítási eljárásnak van a helye, ami elsősorban tanúbizonyítást jelent, másodsorban a bíróság az adott munkáltatónál hasonló munkakörben foglalkoztatott munkavállalókat veszi összehasonlítási alapul.

A munkaügyi hatóság a munkaviszony, írásba foglalására kötelezés mellett a bejelentés tényét bírságcsökkentő tényezőként értékelheti.

A foglalkoztatás bejelentésének a hiányát önállóan csak akkor állapítja meg a hatóság, ha a felek munkaszerződést kötöttek, de a bejelentés nem történt meg a foglalkoztatás megkezdése előtt. 

A bejelentés nélküli foglalkoztatás beleolvad a munkaszerződés nélküli foglalkoztatás miatti elmarasztalásba. A hatóság a munkaviszony fennállását megállapító határozatot hoz és egyidejűleg a munkaviszony bejelentésére kötelezi a munkáltatót, a jogsértés miatt pedig munkaügyi bírságot szab ki.

A bejelentésre vonatkozó új szabályok

A rendezett munkaügyi kapcsolatoknak való megfelelés feltételrendszerét 2021. március 11. napjától - az államháztartásról szóló törvény felhatalmazása alapján - a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság tevékenységéről szóló 115/2021. (III. 10.) Korm. rendelet szabályozza.

Az Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht.) 50. § (1) bekezdés a) pontja alapján Költségvetési támogatás abban az esetben biztosítható, ha a támogatási igény benyújtója megfelel a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményeinek. 
Az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezése szerint kell eleget tenni a bejelentési kötelezettségnek. 

A munkavállaló foglalkoztatását legkésőbb a munkába állás előtt be kell jelenteni, a jogviszony megszűnését, a szünetelés kezdetét és befejezését pedig az azt követő nyolc napon belül kell teljesíteni. 

A munkáltatónak az alábbi adatokat kell bejelenteni a foglalkoztatottról:

  • a foglalkoztatott családi és utónevét, 
  • adóazonosító jelét,
  • születési idejét,
  • biztosítási jogviszony kezdetét, a jogviszony kódját,
  • biztosítási jogviszonyának megszűnését, a biztosítás szünetelésének időtartamát,
  • a heti munkaidejét,
  • a FEOR számát.

Jogutódlás esetén a fentieken túl be kell jelenteni:

  • a jogelőd nevét, adószámát,
  • a jogutódlás tényét, és napját. 

A biztosítási jogviszonnyal kapcsolatos bejelentést és változás bejelentést az adóhatóság T1041-es adatlap kitöltésével, elküldésével kell teljesíteni. 

Több munkáltató által létesített munkaviszony esetén az adókötelezettség teljesítésére kijelölt munkáltató a saját nevében köteles a bejelentést teljesíteni, és köteles ugyanazon munkaviszony tekintetében a további foglalkoztatók nevét, adószámát, székhelyét, valamint a több munkáltató által létesített munkaviszonyban a munkaviszony kezdetét, és a végét bejelenteni.

Vasas János (2021-05-13)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!