Ez a tartalom 941 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Mi vár a katásokra 2021. január 1-jétől?

2020. 07. 08.

Az Országgyűlés 2020. július 3-án fogadta el a Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényt, amely jelentősen szigorítja a kata szerinti adózás feltételeit. A jövő évtől a kisadózó csak egy helyen lehet kisadózó, és 40 százalékos adó fogja terhelni a kapcsolt vállalkozástól származó, illetve a 3 millió forintot meghaladó bevételt.

A veszélyhelyzet alatt számos könnyítésben részesülő kisadózók számára komoly kihívásokat jelent majd a következő esztendő. Jelentősen szigorodnak a katás adózás feltételei, emellett az adófizetési kötelezettség is jelentősen emelkedik.

A kisadózó egyetlen helyen lehet kisadózó

A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózás alkalmazásából származó adóelőny – ugyanazon magánszemélyt érintő – többszöröződését zárja ki 2021. január 1-jétől az az új rendelkezés, amely szerint a magánszemély egyetlen jogviszonyával összefüggésben jelenthető be kisadózóként. Ennek eljárási szabályaként az adóhatóság visszautasítja a magánszemély kisadózóként történő bejelentését, ha a nyilvántartásában az adott magánszemély kisadózóként már szerepel. Amennyiben az „egyetlen jogviszony” kritérium 2021. január 1-jén nem teljesül, akkor az adóhatóság az elsőként bejelentett jogviszony kivételével a többi jogviszony tekintetében automatikusan törli a magánszemélyt a bejelentett kisadózók köréből. 

40 százalékos adófizetési kötelezettség

A Kata törvény új rendelkezése 2021. január 1-jétől 40 százalékos adófizetési kötelezettséget ír elő abban az esetben, amikor a kisadózó vállalkozás a vele kapcsolt vállalkozási viszonyban álló kifizetőtől szerez bevételt. 

A rendelkezés egyaránt vonatkozik majd a belföldről és külföldről származó bevételekre. Ha a bevétel juttatója az Art. szerinti kifizető, akkor az adó fizetésére kötelezett személy a magyar kifizető. Ha a bevétel külföldi kifizetőtől érkezik, akkor a kisadózó vállalkozásnak kell megfizetnie a 40 százalékos adót.

Ugyancsak 40 százalékos mértékű adó terheli az ugyanazon kifizetőtől származó bevételt, amely a tárgyévben az év elejétől összesítve meghaladja a 3 millió forintot. 

Ha a bevétel juttatója az Art. szerinti kifizető, akkor a 40 százalékos adó őt terheli. 

Ebben az esetben az adó alapjának meghatározása során nem kell számításba venni azon összeget, 
- amely után a kifizető a kapcsolt vállalkozási viszony alapján kötelezett a 40 százalékos adófizetésre,
- amelyet a kifizető az Egészségbiztosítási Alapból származó finanszírozásként juttat az egészségügyi szolgáltató kisadózó vállalkozás számára,
- amelyet a kifizető jogszabályban meghatározott díjszabás alapján juttat az arra jogosult kisadózó vállalkozásnak,
- amelyet költségvetési szerv kifizető juttat a kisadózó vállalkozásnak. 

Ha a bevétel külföldi kifizetőtől származik, akkor az adó fizetésére kötelezett személy a kisadózó vállalkozás. 

Ebben az esetben az adó alapjának meghatározása során nem kell számításba venni azt a bevételt, amely után a kisadózó vállalkozás a külföldi kifizetővel fennálló kapcsolt vállalkozási viszony alapján kötelezett a 40 százalékos adó megfizetésére.

Érdemes kiemelni, hogy a 40 százalékos adókötelezettség alá eső bevételeket a 12 millió forintos értékhatár számításánál nem kell figyelembe venni.

Lezárva: 2020. július 7.

Adópraxis (2020-07-08)