Ez a tartalom 1658 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Kedvezően változott a szocho kedvezmény

2018. 09. 06.

A nyár elején elfogadott törvénycsomag 2018. július 26-ától kedvezően módosította a megváltozott munkaképességű egyéni és társas vállalkozók után érvényesítető szociális hozzájárulási adókedvezményre vonatkozó szabályokat.

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló 2018. évi XLI. törvény (a továbbiakban: Mód. tv.) 2018. július 26-ától a korábbiakhoz képest szélesebb körben, a komplex minősítés alapján 60 százalékos vagy ennél kisebb mértékű egészségi állapotú egyéni, illetve társas vállalkozók vonatkozásában is biztosítja az adókedvezmény igénybevételét.

A hatályos szabályok alapján a szociális hozzájárulási adóból kedvezmény illeti meg
•    az egyéni vállalkozót a saját maga után fizetendő adóból,
•    a közkereseti társaságot, a betéti társaságot, a korlátolt felelősségű társaságot, a közös vállalatot, az egyesülést, az európai gazdasági egyesülést, a szabadalmi ügyvivői irodát, a szabadalmi ügyvivői társaságot, az ügyvédi irodát, a közjegyzői irodát, a végrehajtói irodát, az egyéni céget a tagjával fennálló adófizetési kötelezettséget eredményező jogviszonyára tekintettel terhelő adóból.

A kedvezmény egyenlő az adómegállapítási időszakra az egyéni vállalkozó által saját maga után megállapított, illetve a tag után a kifizető által megállapított adóalap, de legfeljebb a minimálbér kétszerese után 19,5 százalék adómértékkel megállapított összeggel.

Az adókedvezmény érvényesítésére abban az esetben van lehetőség, ha az egyéni vállalkozó, illetve a tag
–    2011. december 31-én - a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján megállapított - I., II., vagy III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult és a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 32-33. §-a alapján rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesül, vagy
–    ha az egyéni vállalkozó, illetve a tag rokkantsági ellátásban részesül és egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű.

A 2018. július 26. előtt hatályos szabályok alapján abban az esetben volt lehetőség a szociális hozzájárulási adóból kedvezmény igénybe vételére, ha az egyéni vállalkozó, illetve a tag rokkantsági ellátásban részesült és egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 50 százalékos vagy kisebb mértékű volt.

A módosított szabályok alapján a 2018. július hónapra benyújtásra kerülő 1808, illetve egyéni vállalkozók esetében a 1858 jelű adó- és járulékbevallásban az adókedvezmény már érvényesíthető.

 

 

Adópraxis (2018-09-06)