Ez a tartalom 1595 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Kisadózás anyasági ellátás mellett

2019. 12. 12.

A kisadózó egyéni vállalkozók részéről gyakori kérdés, hogy kell-e 40 százalékos adót fizetniük, ha a gyermekük után folyósított ellátás ideje alatt bevételük keletkezik. A kérdésre az adóhatóság egy rövid tájékoztatóban adott választ.

Ha a katás egyéni vállalkozó éves bevétele meghaladja a 12 millió forintos értékhatárt, akkor a felettes rész után 40 százalékos adót kell fizetnie. Ha pedig a katás egyéni vállalkozónak nem kell a naptári év minden hónapjára megfizetnie a tételes adót, akkor a tételes adófizetés hónapjainak és havi egymillió forintnak a szorzata után kell 40 százalékos adót fizetnie.

A katás egyéni vállalkozónak a tételes adót azokra a hónapokra nem kell megfizetnie, amelyekre vonatkozóan bejelenti, hogy a hónap egészében
–    csecsemőgondozási díjban,
–    gyermekgondozási díjban,
–    gyermekgondozást segítő ellátásban,
–    gyermeknevelési támogatásban, vagy
–    gyermekek otthongondozási díjában
(a továbbiakban: anyasági ellátás) részesül, és kisadózóként a tevékenységét nem folytatja.

Ha tehát a katás egyéni vállalkozó az anyasági ellátás folyósítása alatt saját maga nem végez tevékenységet, de alkalmazottja van, akkor a bevétele után 40 százalékos adót kell fizetnie.

Például, ha egy kisadózó egyéni vállalkozó 2019. október 1-től az év hátralevő részében gyermekgondozási díjban részesül, tevékenységét nem folytatja, de alkalmazottat foglalkoztat és az éves bevétele meghaladja a 9 millió forintot, akkor a felettes rész után 40 százalék adót kell fizetnie. A 40 százalékos adófizetési kötelezettség nem függ attól, hogy a bevételt az egyéni vállalkozó vagy az alkalmazottja tevékenysége eredményezte.

(NAV)

 

 

Adópraxis (2019-12-12)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!