Ez a tartalom 1340 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Nem minden esetben jár a táppénz karantén után

2020. 08. 19.

A járvány elleni védekezés érdekében a beutazási korlátozásokkal összefüggésben újabb szigorításra került sor. Mostantól nem minősül keresőképtelennek az, akinél a járvány szempontjából kockázatos, tehát sárga vagy piros besorolású országból való hazatérése után Magyarország területére történő beutazáskor hatósági házi karantént rendeltek el.

A Kormány a 398/2020. (VIII. 12.) számú rendeletével kiegészítette a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendeletet, mely szerint az a biztosított, aki részére magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott, nem hivatalos célú kevésbé súlyos vagy súlyos fertőzöttségi mértékű országból Magyarország területére történő beutazáskor hatósági házi karantént rendeltek el, nem minősül keresőképtelennek.

A jogszabály-módosítás részletes ismertetése után, most a legfontosabbnak tűnő szabályt imertetjük: mikor nem jár táppénz?

Értelemszerű: aki nem minősül keresőképtelennek, az táppénzre sem lesz jogosult a 14 napos hatósági házi karantén alatt.

Érdemes megemlíteni, hogy azon országok, amelyek COVID-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi mértéke kevésbé súlyos, azok sárga jelzéssel, és azon országok, amelyek COVID-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi mértéke súlyos, azok piros jelzéssel kerültek besorolásra. Tehát az ezen országokból történő hazautazáskor kerülhet sor a módosított rendelkezés alkalmazására.

A Kormány tájékoztatása szerint a módosítás egyszerre szolgálja a járvány elleni egészségügyi és gazdasági védekezést, hiszen a fertőzésveszélyes országokban történő nyaralás kockázatát és felelősségét ezennel teljes mértékben az egyén viseli. Aki tehát sárga vagy piros besorolású országban tervez külföldi nyaralást, annak a hazatérése után nem csak a 14 napos hatósági házi karanténnal kell számolnia, hanem azzal is, hogy az alatt nem kaphat táppénzt, a karanténban töltött idejét szabadsága terhére vagy fizetetlen szabadságként kell eltöltenie. 

Abban az esetben, ha az érintett személy szeretne mentesülni a hatósági házi karantén alól, akkor saját költségére PCR-tesztet végeztethet el. Ha a PCR-teszt alapján kiderül, hogy valóban koronavírus-fertőzött, az esetben viszont már keresőképtelennek minősül és kaphat táppénzt. Ez esetben igazolt koronavírus-fertőzés betegségről beszélünk, és a járványügyi hatóság emiatt rendeli el a házi karantént.

Természetesen, azokat továbbra is keresőképtelennek nyilváníthatja az orvos és táppénz is jár, akiknél a hatósági házi karantént a járványügyi hatóság kontaktkutatás során – tehát nem sárga vagy piros besorolású országból való hazautazással összefüggésben – rendeli el. 

A rendelkezés 2020. augusztus 13. napján lépett hatályba.

(www.koronavirus.gov.hu)

Lezárva: 2020. augusztus 18.

Adópraxis (2020-08-19)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!