Ez a tartalom 1104 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Nyílt levél a koronavírus járvány adójogi következményeinek mérséklése céljából

2020. 03. 13.

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesülete nyílt levélben javaslatot tett a Kormány által elrendelt és várható intézkedések okán, melynek célja, hogy kormányzati intézkedéssel átmenetileg felfüggesztésre kerüljenek a könyvelési, adóbevallási, beszámolási határidők mulasztására előírt szankciók alkalmazása.

Az Egyesület nyílt levélben hívta fel a jogalkotó és a kormányzat figyelmét arra, hogy a bevezetett egészségügyi óvintézkedések súlyosan megnehezíthetik a mikro- és kisvállalkozások könyvelői, adóbevallás-, és számviteli beszámolót készítők munkavégzését is.

A fertőzéstől való – mindkét fél részérő fennálló – félelem miatt, az ügyfelekkel való személyes kapcsolattartás, és így a bizonylatok eljutása már most problémát jelent. Várhatóan akadozhat a vállalkozások közötti – nem elektronikus – bizonylatforgalom is, ami ugyancsak gondot jelenthet az adóbevallások határidőre történő beadásában, mert a bizonylatok ebből adódóan is késve jutnak el a könyvelőhöz.

Az Egyesület kérése szerint jogszabályban általános érvénnyel kerüljön kimondásra, hogy a 2020. július 31-ig határidős esetekben – amennyiben az egészségügyi vészhelyzet addig nem szűnik meg –, a vállalkozásokra a különböző jogszabályokban meghatározott adóbevallási, adatszolgáltatási, számviteli beszámoló letétbe-helyezési határidők mulasztása miatt – jóhiszemű joggyakorlás esetén – ne kerüljön sor mulasztási bírság kiszabására. Az ilyen bevallási késedelemből adódóan – amennyiben a késett bevallásban lévő adót a beadásával együtt megfizetik – késedelmi pótlék kiszabásra ne kerüljön sor, és ebben az időszakban beadott bevallások önrevíziói mentesüljenek az önrevíziós pótlék alól, továbbá ne lehessen az előbbiek miatti késedelmes fizetés esetén végrehajtást indítani, és hogy az adózói minősítés ezek miatt ne legyen megváltoztatható.

Az Egyesületnek határozott véleménye, hogy a vállalkozások ilyen formában történő támogatása révén a kormányzat jelentősen enyhítené az adózók anyagi szankcióktól való félelmét, stresszét, az egyébként is meglévő, a koronavírustól való aggódásaikat, mindemellett csökkentené a több tízezer embert (nagyrészt családos nőket) foglalkoztató könyvelői szektorra nehezedő nyomást.

(Adókamara)

 

Adópraxis (2020-03-13)