Ez a tartalom 1178 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

Szakképzési hozzájárulás fizetése SZÉP Kártya esetében

2021. 01. 28.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kérdést intézett a Pénzügyminisztériumhoz: 2021. január 1-jétől meg kell-e fizetniük a vállalkozásoknak a szakképzési hozzájárulást a Széchenyi Pihenő Kártyára érkező béren kívüli juttatások esetében?

A szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény (továbbiakban: Szktv.) 2021. január 1-jétől történő hatálybalépésének eredményeként a béren kívüli juttatások után is szakképzési hozzájárulást szükséges fizetni. 

Az Szktv. 106. § (1) bekezdése alapján a szakképzési hozzájárulás alapja a szakképzési hozzájárulásra kötelezettet terhelő szociális hozzájárulási adó alapja. Az Szktv. 105. § (3) bekezdése alapján nem keletkezik szakképzési hozzájárulás-fizetési kötelezettség, ha a szakképzési hozzájárulásra kötelezettet a szociális hozzájárulási adóról szóló törvény alapján adófizetési kötelezettség nem terheli.

Ugyanakkor a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 40. § (3) bekezdése alapján a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény 1. § (4) bekezdés a) pontjától eltérően 2020. április 22-től a 2021. június 30-ig adott juttatások tekintetében nem terheli adókötelezettség a Széchenyi Pihenő Kártya kártyaszámlájára utalt béren kívüli juttatásnak minősülő összeget.

Fentiekre tekintettel a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megkereséssel élt a szaktárca felé, melyben arra a kérdésre kértek tájékoztatást, hogy a fentiek ismeretében 2021. január 1-jétől meg kell-e fizetniük a vállalkozásoknak a szakképzési hozzájárulást a Széchenyi Pihenő Kártyára érkező béren kívüli juttatások esetében. A feltett kérdésre az alábbi válasz érkezett:

„Álláspontunk szerint az a körülmény, hogy a Széchenyi Pihenő Kártyára utalt juttatás után nem kell megfizetni a szociális hozzájárulási adót, az nem jelenti azt, hogy a szakképzési hozzájárulás alól is mentesítést élvez a jövedelem juttatás. Véleményünk szerint az Szktv. 105. § (3) bekezdés szerinti szabály ebben az esetben nem irányadó, mert a béren kívüli juttatás szociális adó alóli mentessége nem a szociális hozzájárulási adóról szóló törvény – hanem a 2020. évi LVIII. törvény – rendelkezésein alapul.”

(www.bkik.hu)

(Lezárva: 2021. január 26.)

Adópraxis (2021-01-28)

Frissítve 2021.01.29.

FIGYELEM!

A cikk lezárását és megjelenését követően kihirdetésre került a veszélyhelyzet ideje alatt igénybe vehető szakképzésihozzájárulás-fizetési kedvezményről szóló 22/2021. (I. 28.) Korm. rendelet, amely módosította a szakképzési hozzájárulásra kötelezettre és a szakképzési hozzájárulás-fizetési kötelezettségre vonatkozó szabályokat. A 2021. január 1-jére visszamenőlegesen alkalmazható szabályokról a „Változás a szakképzési hozzájárulási kötelezettség teljesítésében” című cikkünkben olvashat.

Lezárva: 2021. január 29.

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!