Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

A szálláshely szolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettségének határideje

2021. 01. 21.

A szálláshely szolgáltatók 2021. január 31-ig kötelesek adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni a jegyző felé a fogadott vendégek számáról és a vendégek által a szálláshelyen eltöltött éjszakák számáról.

A szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rend.) 16. § (1) bekezdése alapján a magánszálláshelyet, valamint az egyéb szálláshelyet az üzemeltető szálláshely-szolgáltató köteles az adott naptári évre vonatkozóan a tárgyévet követő év, azaz 2021. január hó 31. napjáig a jegyzőnek írásban adatot szolgáltatni a következőkről:
a)    fogadott vendégek száma és
b)    a vendégek által a szálláshelyen eltöltött éjszakák száma.

Az a) és b) pontok szerinti adatokat összesítve, valamint magyarországi lakóhellyel rendelkező és magyarországi lakóhellyel nem rendelkező vendégek szerinti bontásban kell közölni. Az adatszolgáltatás személyes adatokat nem tartalmazhat.

A jegyző a részére szolgáltatott adatokat statisztikai célokra a Központi Statisztikai Hivatal rendelkezésére bocsátja.

Kapcsolódó
budapest-turisztikaja-covid

Budapest minekünk a világ: a COVID itthon és a világban

Közhelynek számít, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: a COVID megrendítő hatással volt a szállodaszektorra szerte a világon. A kutatóintézeti adatok ezt a megérzést tökéletesen alátámasztják. A hazai és nemzetközi viszonyok összehasonlításában azonban több érdekesség is felszínre került.

 

Ez az adatszolgáltatási kötelezettség – tekintettel az elektronikus vendégnyilvántartásokra – 2022. január 1-jei nappal hatályát veszíti, és megszűnik, azonban az idén meg teljesíteniük kell a szálláshely szolgáltatóknak.

Figyelem!
Amennyiben a szálláshely-szolgáltató több szálláshelyen is végzi tevékenységét, úgy valamennyi szálláshelyéről külön bontásban kell teljesítenie az adatszolgáltatást!

Az adatszolgáltatás teljesítésére az a szálláshely-szolgáltató is köteles, aki a 2020. évben kezdte vagy szüntette meg szálláshely-szolgáltatási tevékenységét!

(Lezárva: 2021. január 20.)

Adópraxis (2021-01-21)

Az eÁFA M2M rendszer bevezetése forradalmi lépés az adózási folyamatokban. A digitalizáció révén a NAV új, könnyen használható eszközöket kínál az adózóknak, segítve őket az áfa-bevallások pontosabb és gyorsabb elkészítésében, minimalizálva a hibalehetőségeket és növelve az átláthatóságot. A Menedzser Praxis Adó és Tb Különszám részletesen elemzi, hogyan segít ez a rendszer a vállalkozásoknak és könyvelőknek az adózási feladatok hatékonyabb kezelésében. Kattintson a fenti linkre, és mélyüljön el az eÁFA M2M koncepció előnyeiben!

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!