Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • társadalombiztosítás
  • járulékok
  • foglalkoztatás

Ez a tartalom 882 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Jövőre is marad az átjárás a SZÉP kártya alszámlái között

2021. 11. 19.

Meghosszabbították a Széchenyi Pihenő Kártya egyes alszámlái közötti elszámolás lehetőségét.

A Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV.20.) Korm. rendelet módosításáról szóló 617/2021. (XI.8.) kormányrendelet meghosszabbította a SZÉP-kártya alszámlái (zsebei) közötti átjárhatóságot. 2022. szeptember 30-ig lehet fizetni Szép-kártyával szálláshelyért, vendéglátásért és szabadidős szolgáltatásért is. 

Miért is jó a SZÉP Kártya alszámlái közötti átjárhatóság a munkaadónak és a munkavállalónak?

A Széchenyi Pihenő kártya jelenleg az egyetlen kedvező adózású béren kívüli juttatás, amelynek a közterhei a Covid-19 vírus miatt kialakult veszélyhelyzetre tekintettel még alacsonyabbá váltak, így csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell utána megfizetnie a munkáltatónak, nem terheli a szociális hozzájárulási adó, illetve a szakképzési hozzájárulás sem. 

Arról egyelőre nem tudunk, hogy a SZÉP-kártyára utalható éves rekreációs keretösszeg 2022-ben is magasabb lenne, mint a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 70. § (8) bekezdésében meghatározott 450 ezer forint. 
Ez pedig azt jelenti, hogy a munkaviszonyban, illetve társas vállalkozói jogviszonyban dolgozók részére 2022-ben adható 450 ezer forint a munkáltatónak mindössze 517 500 forintjába kerül. Összehasonlításképpen megjegyezzük, hogy ha ezt az összeget munkabérként akarná kifizetni a munkáltató, akkor kedvezmények igénybevétele nélkül összesen 791 730 forintos költsége keletkezne. 

Mire adható SZÉP Kártya juttatás?

Nyomatékosan felhívjuk azonban a figyelmet, hogy a béren kívüli – kedvezményes adózású – juttatás, ahogyan a neve is mutatja nem adható bérként, vagy a tevékenység ellenértékeként. 

Az Szja tv. 1. § (10) bekezdése értelmében ugyanis, ha a magánszemélyt egy adott bevétel az általa vagy más személy által végzett önálló vagy nem önálló tevékenység ellenértékeként illeti meg – törvény eltérő rendelkezésének hiányában – e bevétel adókötelezettségének megállapítására az adóalapba nem tartozó tételnek minősülő bevételre, a béren kívüli juttatásra, az egyes meghatározott juttatásra vonatkozó szabály nem alkalmazható.

A 450 ezer forint tehát a maximum adható összeg, amelyet meg kell osztani a kártya három zsebe között, ennek azonban jelenleg nincs jelentősége, hiszen – mint  írtuk – a zsebek átjárhatóak.

A kártyát több mint 24 000 helyen lehet használni, és a munkaügyi szakemberek szerint nagyon népszerű a munkavállalók között. A kártyán lévő összeg használható – többek között – gyógyfürdő és strandbelépőkre, éttermekben (gyorséttermekben is), étel rendeléskor, sport, szabadidő és wellness tevékenységekre stb. 

Érdemes tehát igénybe venni a lehetőséget, hiszen 2022-ben még mindig több mint 2 havi minimálbérnek megfelelő összeg adható nagyon kedvezményesen. A keretösszeget nem kell arányosítani, a juttatásról a munkáltató dönt, természetesen a béren kívüli juttatásra előírt keretek között. 

Horváth-Farkas Zsuzsa (2021-11-19)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!