Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

A BREXIT hatása a személyi jövedelemadó, járulékok és társasági adó terén

2020. 11. 05.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból (BREXIT). A kilépést követő, 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszak után új korszak kezdődik. Mi várható jövőre a személyi jövedelemadó, járulékok és társasági adó terén?

Személyi jövedelemadó

A magyar adóügyi illetőségű magánszemélyeknek az Egyesült Királyságból származó jövedelmeikkel összefüggő adókötelezettségeit nem befolyásolja, hogy az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból. Az így megszerzett jövedelmek utáni adókötelezettségeket a kilépés után is a jelenleg érvényben lévő, a Magyar Köztársaság, Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti Adóegyezmény* rendelkezései alapján kell megítélni. Az Adóegyezmény szabályait kell alkalmazni olyan esetekben is, amikor az Egyesült Királyságban adóügyi illetőséggel rendelkező magánszemélyek Magyarországon szereznek jövedelmet (pl. Magyarországon létesítenek munkaviszonyt).

*A Magyar Köztársaság és Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága között a jövedelem- és a tőkenyereség-adók területén a kettős adóztatás elkerüléséről és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról szóló, Budapesten, 2011. szeptember 7. napján aláírt Egyezmény kihirdetéséről szóló 2011. évi CXLIV. törvény

Társadalombiztosítási kötelezettségek: biztosítás és járulékfizetés

Az Egyesült Királyság és az EU közötti megállapodás szerint 2020. december 31-ig változatlanul alkalmazni kell a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló EK rendeletek szabályait, így változatlanul irányadóak az alkalmazandó jogra vonatkozó szabályok, és érvényesül az egy tagállam joghatóságának elve. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságban dolgozó magyar munkavállalóknak (vállalkozóknak), illetve a Magyarországon munkát végző angol állampolgároknak a társadalombiztosítási helyzete nem változik 2020. december 31-ig.

Kettős adóztatás elkerülése a társasági adóban

Az említett háromoldalú adóegyezmény a társasági adóra is alkalmazandó. Ha a megszerzett vagy juttatott jövedelemre az adóegyezmény hatálya kiterjed, annak előírásai felülírják a társasági adóról szóló törvény rendelkezéseit. Mindezekből következően az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése a társaságiadó-kötelezettséget sem befolyásolja, arra ugyanúgy az eddigi szabályok alkalmazandók.

NAV

(Lezárva: 2020. november 3.)

Adópraxis (2020-11-05)

A szünetelés kezdő napjától az addig végzett egyéni vállalkozói tevékenységre tekintettel befolyt ellenérték (bevétel), illetve igazoltan felmerült kiadás a szünetelés megkezdését megelőző napon megszerzett vállalkozói bevételnek, illetve vállalkozói költségnek minősül. Az új szabályt először a 2023. december 31-ét követően megkezdett szünetelés esetében kell alkalmazni. A 2024. január 01-jén már folyamatban lévő szünetelés esetén a 2023. december 31-én hatályos szabályokat kell alkalmazni. Lásd: Szja tv. 57. § (5) bekezdés; 104. § (2) bekezdés. Legyen friss tudása a 2024-es adójogszabályokról! Részletes információkat találhat erről a Menedzser Praxis Adó- és Tb Különszámában.

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!