Ez a tartalom 2123 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

A 2017. adóévet megelőzően keletkezett veszteség leírása a kisvállalati adóban

2018. 02. 04.

A kisvállalati adóban a veszteség eredetileg kétféle tételből adódhatott össze. 2017. január 1-jétől egy harmadik tétel került beiktatásra a Kiva törvénybe.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) 2017-től hatályos szabályozása alapján, ha a 20. § (3)-(5) bekezdés szerint megállapított egyenleg (egyes tőke- és osztalékműveletek korrigált egyenlege) bármely adóévben negatív, ez az összeg a következő adóévekben csökkenti a 20. § (3)-(5) bekezdés szerint megállapított pozitív egyenleget a kisvállalati adó alapja meghatározásakor, feltéve, hogy a negatív egyenleg a rendeltetésszerű joggyakorlás elvének betartásával keletkezett (elhatárolt veszteség).

Az új szabályozás tehát a korábbitól eltérően határozza meg az elhatárolt veszteség fogalmát, mert azon már nem a negatív pénzforgalmi szemléletű eredményt kell érteni.

A Katv. 2017. november 24-étől hatályos, a 2017. évi adókötelezettségre már alkalmazható 20. § (6a) bekezdés b) pontja értelmében ugyanakkor az adózó elhatárolt veszteségként veheti figyelembe a 2017. adóévet megelőző adóévekben keletkezett negatív korrigált pénzforgalmi szemléletű eredménynek azt a részét, amelyet a kisvállalati adóalap meghatározásakor csökkentésként még nem vett figyelembe. Mindezek értelmében tehát a 2017. előtt keletkezett veszteség még fel nem használt része sem „vész el” a kisvállalati adóalanyoknál, az a veszteségleírás szabályai szerint elszámolható az adóalap terhére.

A kisvállalati adó alanya elhatárolt veszteségként veheti figyelembe továbbá a Katv. szerint meghatározott adóalanyiság időszaka előtt, a társasági adóalanyiság alatt keletkezett negatív társasági adóalapnak azt a részét is, amelyet a társasági adóalap csökkentéseként korábban nem vett figyelembe.

[NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 2161519712/2017.]

Megjelent az Adó- és Vámértesítő 2017. évi 13-14. számában.

 

Adópraxis (2018-02-04)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!