Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • TB-ellátások
  • nyugdíj
  • kifizetőhelyek

Ez a tartalom 1178 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

A Brexit és az egészségügyi szolgáltatásra jogosultság

2020. 03. 13.

2020. január 31. napján az Egyesült Királyság rendezett módon kilépett az Európai Unióból. Az Európai Unió és az Egyesült Királyság között az e tárgyban létrejött megállapodás alapján a szociális biztonsági koordináció tekintetében az uniós jog teljes körűen továbbél egy átmeneti időszak tekintetében, amely 2020. december 31. napjáig tart.

Az uniós közösségi jog további alkalmazása a gyakorlatban azt jelenti, hogy külön intézkedések egyelőre nem váltak szükségessé az átmeneti időszak vonatkozásában, ami a természetbeni egészségügyi ellátások igénybevételét illeti.

Az Egyesült Királyságból a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló 883/2004/EK rendelet, valamint ennek végrehajtására vonatkozó eljárás megállapításáról szóló 987/2009/EK rendelet alapján beérkező UK betűjelzéssel ellátott nyomtatványok az átmeneti időszak tekintetében továbbra is változatlanul alkalmazandóak, és az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére jogosítanak továbbra is 2020. december 31. napjáig, az ilyen jogosultság igazolással ellátott betegek teljesítményjelentésében a korábbiakhoz képest nincs változás.

Az Egyesült Királyság hatóságai, egészségügyi szolgáltatói ugyanezen határidőig, azaz 2020. december 31-ig, a magyar illetékes hatóságok által, az uniós rendeletek szerint kiállított jogosultság igazolásokat elfogadják.

A kilépés más tekintetben is érinti az Egyesült Királyságban élő európai uniós polgárok, köztük a magyar állampolgárok helyzetét.

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság a kilépési megállapodásban megegyeztek abban, hogy a várhatóan 2020. december 31-ig tartó „átmeneti időszakban” a jelenlegi szabályok maradnak érvényben. Ebben az időszakban tehát változatlanok maradnak az itt élő magyar állampolgárok (köztük a munkavállalók és diákok) jogai és kötelezettségei, a beutazás, tartózkodás, munkavállalás feltételei és a szociális jogosultságok.

2020. december 31. után (várhatóan) megszűnik az uniós polgárok szabad mozgása. Vagyis az Egyesült Királyság ún. harmadik állammá válik. A már az Egyesült Királyságban élő (vagy 2020. év végéig még beérkező) és tartósan maradni szándékozó uniós polgároknak letelepedési kérelmet kell benyújtaniuk az „EU Settlement Scheme” rendszerben a tartózkodási jogaik megőrzéséhez.

Ebből következően a jelenleg is az Egyesült Királyságban élő és maradni szándékozó magyar állampolgároknak 2021. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat az „EU Settlement Scheme”-ben.

Az átmeneti időszak vége, 2020. december 31. után érkező uniós (magyar) állampolgárokra érvényes szabályok a későbbiek folyamán alakulnak ki (várhatóan 2020-ban), a brit kormány terveitől és a jövőbeli EU-UK viszonyról szóló tárgyalásoktól függően.

 

 

dr. Futó Gábor (2020-03-13)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!