Szakterületek:

  • jogalkotás
  • munkajog

Ez a tartalom 2492 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

A védőital juttatásának elszámolása

2017. 06. 28.

Minden évben a kánikula beköszöntével újra előkerül a védőital kérdése. Cikkünkből kiderül, hogy elszámolható-e a védőital a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségként, levonásba helyezhető-e az általános forgalmi adója, figyelembe kell-e venni természetbeni juttatásként?

A védőital, mint juttatás

Ha a munkáltató jogszabály alapján védőitalt biztosít a munkavállalók számára, akkor a védőital a munkavégzéshez szükséges, a munkáltató által kötelezően biztosított ellátásnak tekinthető, és az Szja-tv. 1. számú melléklet 8.8 pontja alapján adómentes természetbeni juttatásnak minősül.

A védőital kizárólag akkor minősül a jogszabályi előírásoknak megfelelő adómentes juttatásnak, ha annak biztosítására jogszabály kötelezi a munkáltatót.

Eszerint adóköteles juttatásként kell figyelembe venni a védőitalt, ha
-   annak juttatása nem jogszabályi kötelezésen alapul,
-   a munkáltató védőitalként nem a jogszabályban meghatározott italt biztosítja.

Fontos!
A jogszabály arra kötelezi a munkáltatót, hogy védőitalként vagy 14-16 °C hőmérsékletű ivóvizet, vagy ilyen hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes italt biztosítson.

Ha a munkáltató a munkavállalónak gyümölcsöt, fagylaltot vagy jégkrémet biztosít a kánikulában, akkor azok adóköteles juttatásnak minősülnek, tekintettel arra, hogy nem felelnek meg a jogszabályok által előírt, védőitalra vonatkozó feltételeknek.

Amennyiben a munkáltató által biztosított juttatás adóköteles, akkor a juttatást az Szja-tv. 70. §-a szerinti egyes meghatározott juttatásként kell figyelembe venni, mely után a munkáltató köteles megfizetni a 15 százalékos személyi jövedelemadót és a 22 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást.
Az Szja-tv. 69. § (2) bekezdése és az Eho-tv. 3. § (1) bek. ba) alapján a 15 százalékos személyi jövedelemadó és 22 százalékos egészségügyi hozzájárulás alapja a jövedelem 1,18-szorosa, azzal, hogy jövedelemnek minősül a juttatás értéke, ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott termék, szolgáltatás esetén annak szokásos piaci értéke vagy abból az a rész, amelyet a magánszemély nem köteles megfizetni.

A védőitalt terhelő általános forgalmi adó

Az Áfa-tv. 124. § (1) bek. k) pontja szerint nem vonható le az italt terhelő előzetesen felszámított adó.
Tekintettel arra, hogy a védőital is italnak minősül, és az Áfa-tv. nem tartalmaz semmilyen mentesítő szabályt az adólevonási tilalom alól a védőital tekintetében, így a védőitalt terhelő általános forgalmi adó nem helyezhető levonásba, még abban az esetben sem, ha a védőital juttatására jogszabályi rendelkezés alapján kerül sor.
A védőitallal kapcsolatos általános forgalmi adó elszámolása során figyelemmel kell lenni az Áfa-tv. 70. § (1) bek. b) pontjára is, mely szerint az adó alapjába beletartoznak a felmerült járulékos költségek is. Ennek megfelelően a védőital juttatásával kapcsolatban felmerült járulékos költségeket (pl. vízadagoló automata bérleti díja, műanyag poharak díja) terhelő általános forgalmi adó sem helyezhető levonásba.

A védőital számviteli elszámolása

Amennyiben a munkavállalóknak juttatott védőital jogszabályi kötelezésen alapul, akkor a védőital költsége anyagjellegű ráfordításként elszámolható.
Amennyiben a munkavállalóknak juttatott védőital nem jogszabályi kötelezésen alapul, akkor a védőital költségét személyi jellegű egyéb kifizetések között kell elszámolni.

Ha tudni szeretné, hogy kötelezi-e Önt, mint munkáltatót jogszabály védőital biztosítására, akkor olvassa el Társadalombiztosítás/Munkaügy rovatunkban található cikkünket is!

Jogkövető szerkesztőség (2017-06-28)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!