Ez a tartalom 1085 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Adómentes a védőoltás és a szűrővizsgálat

2020. 12. 09.

Az Országgyűlés által nemrégiben elfogadott adócsomag új rendelkezése szerint a kifizető adómentesen biztosíthatja a járványügyi szűrővizsgálatot a juttatás időpontjától függetlenül.

A kialakult járványhelyzetre tekintettel a Magyar Közlöny 261. számában kihirdetett, az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény (a továbbiakban: Módosító tv.) 1. számú mellékletének 8.39. alpontja – 2020. november 27.-i hatállyal – adómentes bevételnek minősíti, amikor a kifizető bármilyen formában járványügyi szűrővizsgálatot biztosít a magánszemély számára. 

A Módosító tv. a vizsgálat időpontjától függetlenül rögzíti az adómentességet, tehát akkor sem kell adóköteles jövedelmet megállapítani, ha az új típusú koronavírus járvány első hullámának időszakában végeztek szűrővizsgálatot a kifizető finanszírozása mellett.

Érdemes kiemelni, hogy a rendelkezés szerint az Art. 7. § 31. pontjában meghatározott kifizető jogosult adómentesen szűrővizsgálatot biztosítani. Ennek figyelembevételével az adómentes juttatást nyújthatja a munkáltató a munkavállaló részére, a társas vállalkozás a személyesen közreműködő tag részére.

És ne felejtkezzünk meg arról, hogy a kifizető által biztosított védőoltás – változatlanul – adómentes juttatásnak minősül.

(Lezárva: 2020. december 09.)

 

 
 
Adópraxis (2020-12-09)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!