Szakterületek:

  • jogalkotás
  • munkajog

Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

Adómentes napidíj saját számlás árufuvarozás esetén

2017. 09. 02.

A nyári adócsomag kiterjesztette a belföldi, valamint a külföldi hivatalos kiküldetést teljesítő munkavállaló költségtérítésének adómentes elszámolási lehetőségét a saját számlás áruszállítást végző gépkocsivezetőkre és árukísérőkre is. Logisztikai Jogkövető nevű új termékünk folyamatosan bővíti szállítási és fuvarozási témájú iratmintáinak körét!

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2017. évi LXXVII. törvény kiterjesztette a belföldi hivatalos kiküldetést teljesítő munkavállaló napi 3000 forintos költségtérítésének, valamint a külföldi hivatalos kiküldetést teljesítő munkavállaló 60 eurós költségtérítésének adómentes elszámolási lehetőségét a saját számlás áruszállítást végző gépkocsivezetőkre és árukísérőkre is.

Saját számlás áruszállítás a járművel közúton végzett áruszállítás, amennyiben:

· a szállított áru a szállítást végző vállalkozás tulajdonában áll, vagy azt a vállalkozás megvette, eladta, bérbe vette, bérbe adta, illetőleg az a vállalkozás által előállított, kinyert, feldolgozásra, javításra átvett, feldolgozott, javított dolog,

· a szállítás célja az áruknak a szállítást végző vállalkozáshoz való beszállítása, vagy a vállalkozásból való elszállítása a vállalkozáson belül, vagy – saját szükségletei érdekében – azon kívül,

· a jármű a vállalkozás tulajdonában van, azt a vállalkozás részletre vette, vagy bérelte,

· a járművet az egyéni vállalkozó, a vállalkozás tagja, vagy a vállalkozással munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló személy vezeti, és

· a szállítási tevékenység a vállalkozásnál a főtevékenységhez képest kiegészítő jellegű tevékenység.

A fentieken túl saját számlás áruszállítás, amelyet a vállalkozás a saját, illetőleg a tagja, vagy vele munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló személy részére térítés ellenében vagy térítésmentesen végez.

Fontos, hogy a módosítás 2017. június 20. napján lépett hatályba azzal, hogy átmeneti rendelkezés alapján a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott összegű bel- és külföldi napidíj igazolás nélkül történő levonhatóságának saját számlás szállítást végző vállalkozásokra történő kiterjesztése a rendelkezés hatálybalépését követően megkezdett kiküldetésekre alkalmazható.

 

Jogkövető szerkesztőség (2017-09-02)

A 2024-es év számos izgalmas fejleményt hoz az adózási területen, új dimenziókkal gazdagítva az adózási környezetet. Az újdonságok között kiemelkednek az e-nyugták és az eÁFA rendszer bevezetése. Mostantól a NAV rendszeréből könnyedén lehívhatók az elektronikusan hitelesített e-nyugták, melyek ellenőrzése közvetlenül az adóhatóság által történik. A vállalkozások számára pedig megváltoznak az egyéni kisvállalkozókra vonatkozó társasági adó adatközzétételi kötelezettségek. Kímélje meg magát a keserű tapasztalatoktól, legyen képben az új jogszabályokkal! Kattintson ide a részletekért és olvasson bővebben a témában a Menedzser Praxis Adó és Tb Különszámában!

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!