Szakterületek:

  • SZJA
  • bevallások adminisztrációja
  • SZOCHO

Ez a tartalom 874 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Ezt kérdezték az adóvisszatérítéssel foglalkozó szakmai napunkon

2021. 11. 24.

A gyermeket nevelő szülőknek járó adóvisszatérítés kérdése nemcsak a gyermekes adózóknak, de a munkájukban érintett könyvelőknek és bérszámfejtőknek is érdekes lehet. Jól mutatja mindezt a ’Gyermeket nevelők Szja-visszatérítése a könyvelői munka tükrében’ című online szakmai napunk sikere: mintegy 3827 regisztráló élőben követte az eseményt! Az alkalom talán legsikeresebb része ismét a kérdések félórája volt, amiből néhányat most Önökkel is megosztunk.

A szülők elváltak, a gyermeket az anya neveli. A bírósági döntés szerint a szülői felügyelet joga közös, a gyermek lakóhelye az anya lakhelye, az apát rendszeres láthatás illeti meg, tartásdíjat fizet. Kinek jár adóvisszatérítés?
A bíróság a gyermek valamelyik szülőnél történő elhelyezése mellett általában a közös szülői felügyelet jogát meghagyja. Az adóvisszatérítésre jogosultság annál a családi pótlékra jogosult szülőnél állapítható meg, aki a gyermeket saját háztartásában neveli. Adott esetben az anya jogosult visszatérítésre, a különélő elvált apa nem.

A szülők válása után az anya újraházasodott, a nála elhelyezett gyereket az új házastársával neveli. Kit illet meg az adóvisszatérítés?
A gyermeket nevelő szülő házastársa – függetlenül attól, hogy a gyermek nem vér szerinti gyermeke – jogosult a családi pótlékra, családi kedvezményre és az adóvisszatérítésre. Az anya és új házastársa is jogosult az szja-visszatérítésre.

Elvált szülők megállapodtak a gyermekek 50-50 százalékban történő neveléséről, a családi adókedvezményt is így érvényesítik. A családi pótlékot kizárólag az anya igényelte. Mind a két szülő jogosult az adóvisszatérítésre?
Ha a felváltva gondozott gyermek után csak az egyik szülő igényli a teljes családi pótlékot, akkor csak ez a szülő jogosult családi kedvezményt érvényesíteni, és csak ezt a szülőt illeti meg az adóvisszatérítés.

Ha év közben szűnt meg a házasság hogyan érvényesíthető az szja-visszatérítés? 
Az adóvisszatérítésre az a személy jogosult, aki 2021-ben akár egy napig jogosult a családi kedvezményre. A házasságban saját háztartásban gyermeket nevelő, majd 2021-ben elváló szülők mindketten jogosultak a visszatérítésre.

Élettársak esetén semmilyen körülmények között nem jár az adóvisszatérítés?
Az élettárs a saját háztartásban nevelt gyermekre tekintettel akkor jogosult az adóvisszatérítésre, ha a gyermek saját, vér szerinti gyermeke. Ha a gyermek nem vérszerinti gyermek, az élettárs akkor jogosult adóvisszatérítésre, ha bejegyzett élettárs, vagy több mint egy éve szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában.

A házasfelek elváltak 2021 júniusában, a közös háztartás 2021 februárjában megszűnt. A gyerekek felügyelete az anyánál marad. Az apa jogosult az egész éves visszatérítésre?
Az elvált apa 2021-ben nevelt saját háztartásában gyereket, januárra, februárra jogosult volt családi pótlékra, családi kedvezményre is. Az adóvisszatérítést nem kell időarányosítani, az „teljes évre” megilleti.

Dr. Orbán Ildikó (2021-11-24)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!