Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • általános forgalmi adó
  • nemzetközi áfa
  • adóigazgatási eljárás

Ez a tartalom 760 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Áfa feltüntetése továbbszámlázáskor

2022. 03. 20.

Szolgáltatóktól érkezett számlák egy részének továbbszámlázásakor az áfát fel kell-e tüntetni, vagy bruttó összeggel áfamentesen kell a számlát elkészíteni?

A kérdésre a választ az Áfa-törvény vonatkozó szakaszából kiindulva tehetjük meg. Amennyiben a közüzemi számlák áthárítása bérbeadáshoz kapcsolódik (azaz a bérlő köteles a bérleti szerződés alapján a közüzemi díjak megfizetésére), akkor az Áfa tv. 70. § (1) bekezdés a) pontja alapján a bérbeadás járulékos költségének minősül az áthárítás, amely osztja a bérbeadás adójogi megítélését.
Ha a bérbeadásra nem választották az adókötelessé tételt (adófizetési kötelezettséget), akkor a közüzemi számlákat áfamentesen kell átszámlázni (a bejövő számla bruttó összege kerül áfamentesen számlázásra).

Az adókötelessé tétel esetén az áthárított közüzemi szolgáltatások a bérbeadásra vonatkozó 27% áfával adóznak (27% áfa a bejövő számla nettó összegére kerül rászámításra).

Abban az esetben, ha a felek között nincs bérbeadás (pl. közös tulajdonban álló ingatlan mérőórái az önkormányzat nevén vannak), akkor az Áfa tv. 15. §-a szerinti közvetített szolgáltatásról van szó.
Ekkor ugyanazzal az áfamértékkel kell számlázni, mint amelyet a szolgáltató alkalmazott, kivéve az „ÁTHK” (áfa törvény hatályán kívüli) tételeket, amelyek után a tovább számlázásnál fel kell számítani a 27% áfát.

Bonácz Zsolt (2022-03-20)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!