Ez a tartalom 1240 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Már igényelhető a meghiúsult foglalások utáni állami támogatás

2020. 12. 02.

A Kormány a koronavírus-világjárvány terjedésének lassítása érdekében kormányrendeletben határozott a szálláshely-szolgáltatók meghiúsuló foglalásaiból eredő bevételkiesés részleges megtérítéséről. A támogatás már online igényelhető.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) honlapján 2020. november 26-án elérhetővé vált az online igényelhető állami támogatás űrlapja, amelyen keresztül a jogosult szálláshely-szolgáltatók kérhetik kieső bevételeik egy részének megtérítését. 

A támogatást csak az a szálláshely-szolgáltató igényelheti, akinek szálláshelyét regisztrálták az NTAK-ba, és amelynek 2020. november 8-án az NTAK-ban legalább 1 foglalása volt a 2020. november 11. és december 10. közötti időszakra. A támogatási igényeket kizárólag elektronikusan lehet beküldeni, erre 30 nap áll rendelkezésre. 

A veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020 (XI. 10.) Korm. rendelet ismerteti a szálláshely-szolgáltatókra vonatkozó támogatás formáját is. A rendelet szerint azon szálláshelyek esetében, amelyeket a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) regisztráltak, az állam megtéríti a szálláshely-szolgáltató részére az NTAK-ba a szálláshelykezelő szoftverek által beküldött, 2020. november 8. napjáig beérkezett foglalások után számított nettó bevétel 80 százalékát.

A támogatást azok a szolgáltatók igényelhetik, akik fő tevékenységként

  • szállodai szolgáltatást (TEÁOR 5510);

  • üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatást (TEÁOR 5520);

  • kempingszolgáltatást (TEÁOR 5530) vagy

  • egyéb szálláshely-szolgáltatást (TEÁOR 5590) nyújtanak.

A szálláshely-szolgáltatók meghiúsuló foglalásaiból eredő bevételkiesés részleges megtérítéséről szóló 523/2020. (XI.25.) Korm. rendelet szerint a támogatási igény az NTAK felületén keresztül, kizárólag elektronikus úton nyújtható be. A támogatásra a szálláshely-szolgáltatók azon szálláshelyek után jogosultak, amelyekre nézve 2020. november 8-án az NTAK-ban volt a 2020. november 11. és december 10. közötti időszakra legalább 1 beküldött foglalás, pozitív értékkel. A támogatás összegét az NTAK-ba beküldött foglalások értékéből a rendszer – a jogszabálynak megfelelően – automatikusan kalkulálja.

A támogatáshoz benyújtandó űrlap az ntak.hu honlapon, a „veszélyhelyzeti támogatás” menüpontban 2020. november 26-tól 2020. december 25-én éjfélig érhető el.

A támogatás igénylésére jogosultnak be kell lépnie az Ügyfélkapun keresztül az NTAK-ba. Ő fogja látni a „veszélyhelyzeti támogatás” menüpont alatt a támogatás igényléshez szükséges űrlapot. Amennyiben a menüpont megnyitásakor nem jelenik meg a szálláshelyek listája, a szálláshely nem jogosult a támogatás igénybevételére. A szálláshely és a szálláshely-szolgáltató egyes adatait az NTAK automatikusan kitölti, az egyes nyilatkozatokat a jogosultnak kell elektronikusan megtenni (a felületen bejelölni, ha egyetért). A támogatási igény sikeres benyújtását követően a szálláshely-szolgáltató elektronikus úton értesítést kap, amely tartalmazza a támogatási igény egyedi azonosító számát. Ezt az azonosító számot a benyújtást követően az NTAK felületén a „veszélyhelyzeti támogatás” menüpont alatt bármikor megtekintheti.

Amennyiben a szálláshely jogosult a támogatásra, akkor az elektronikusan beküldött támogatási igényt a Magyar Turisztikai Ügynökség a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit ZRt. bevonásával elbírálja. Az igény benyújtását követően legfeljebb 15 napon belül a döntésről a szálláshely-szolgáltató elektronikus úton (e-mailben) tájékoztatást kap: 

  • a támogatási igény befogadása esetén támogatói okiratot,

  • elutasítás esetén erről szóló elektronikus értesítését (e-mail).

A támogatás folyósítására a támogatói okirat kibocsátását követően haladéktalanul, de legkésőbb 2020. december 31-ig kerül sor. 

A támogatás a normál működés fenntartását biztosító állandó költségekre, így különösen bérre és annak járulékaira, valamint az üzemeltetéshez kapcsolódó kiadásokra fordítható. 

A támogatással a szálláshely-szolgáltatóknak legkésőbb 2021. február 28-ig kell elszámolniuk, szintén elektronikus úton, az NTAK felületén, az erre kialakított űrlapon.

(Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ)

(Lezárva: 2020. december 02.)

 

Adópraxis (2020-12-02)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!