Szakterületek:

  • személyi jövedelemadó
  • adóeljárás

Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

ADÓVÁLTOZÁSOK 2023: Átalányadó 2023-ban

2022. 12. 12.

A következő évtől egyszerűsödik az egyéni vállalkozók átalányadózásának lehetősége. 2023-tól az átalányadózás a tárgyévet megelőző adóévben szerzett bevétel mértékétől függetlenül választható és 12 hónapra csökken az az időszak, amelynek az átalányadózás megszűnése évét követően el kell telnie ahhoz, hogy az átalányadózás újra választható legyen.

Átalányadózást érintő változás az is, hogy amennyiben az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozó családi járulékkedvezményt kíván érvényesíteni, az átalányban megállapított jövedelme adóelőlegét negyedévente be kell vallania. 

Az átalányadóba történő visszatérési korlát

Az átalányadót elhagyókra vagy abból kiesőkre a 2022. évi szja szabályok alapján 4 éves visszatérési korlát vonatkozik. Ezt a szabályt oldotta a 297/2022. (VIII. 9.) Korm. rendelet, amely a tételes adó alól kiesőknek megengedte, hogy 4 éven belül is újraválasszák az átalányadózást. Erre 2022. október 31-éig volt lehetőségük. A 2022. évi XLV. törvény 3. § (2) bekezdése alapján a visszatérési tilalom 4 év helyett 12 hónapra csökken. Ez azt jelenti, hogy az átalányadó megszűnésének évében és az azt követő 12 hónapban nem lehet újra átalányadózást választani.

Tételezzük fel, hogy egy egyéni vállalkozó 2022. január 1-jétől átalányadózó volt, majd 2022. november 1-jétől kisadózó vállalkozó lett. Ennek következtében 2023. adóévre nem választhatja ismételten az átalányadózást, viszont 2024. január 1-jétől ismét átalányadózó lehet.

Az átalányadózás választásának bevételi korlátja

Az elmúlt években (beleértve a 2022. adóévet is) átalányadózást választani kívánó egyéni vállalkozók az adóévet megelőző évben megszerzett bevételeit is figyelemmel kellett kísérni. Az új szabályozás alapján a kétéves bevételi korlát figyelése megszűnik. Az átalányadózás alá bejelentkezni kívánó egyéni vállalkozónak elegendő, ha a várható bevételeire fókuszál, vagyis a 2022. évben megszerzett bevétele az átalányadózás 2023. évre történő választásának szempontjából közömbös. Az átalányadó alatti bevételi szerzési lehetőség az alábbiakban korlátozva:

Őstermelő Családi gazdaság Egyéni vállalkozó Kiskereskedő ev.
Éves minimálbér tízszerese Éves minimálbér negyvenszerese Éves minimálbér tízszerese Éves minimálbér ötvenszerese

A 2023. év vonatkozásában a minimálbér havi összege jelenleg még nem ismert. A konkrét bevételi korlátok majd ennek kihirdetése után számíthatók ki. 

Nagyon figyelni kell arra, hogy ha a bevétel átlépi a bevételi korlátot, akkor az egyéni vállalkozó az adóév első napjára visszamenőlegesen kieseik az átalányadóból és költségelszámolóvá válik. Ez adó- és járulékhiányt generálhat.

Sándorné Új Éva (2022-12-12)

Az átalányadó alkalmazása és az adókötelezettségek számítása 2024-ben is összetett feladat. Ahhoz, hogy sikeresen kezeld az adózási teendőket, fontos tájékozottnak lenned az aktuális szabályozásokról. Ha szeretnél naprakész információkat kapni az átalányadózásról és az adóváltozásokról, töltsd le most a Menedzser Praxis Átalányadó 2024 Különszámát!

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!